Pocetna Društvo Venci na Partizanskom groblju povodom Dana pobede 

Venci na Partizanskom groblju povodom Dana pobede 

216
0
Podelite

Na Partizanskom groblju na Dovarju obeležen je 9. maj Dan pobede i 77. godišnjica od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Vence su položile delegacije Vojske Srbije, Grada Užica, Gradske opštine Sevojno, užičkog i sevojničkog SUBNOR-a, Uruženja veterana ratova devedesetih,  Udruženja potomaka ratnika “Major Kosta Todorović”, Udruženja Gvozdeni puk, SPS-a, Valjaonice bakra Sevojno, Prvog partizana i drugih

Gradonačelnica  Užica Jelena Raković Radivojević  podsetila je da je u ratu koji je trajao nešto manje od šest godina  učestvovala 61 država i da procene govore o 50 i 80 miliona poginulih.

Velikoj pobedi antifašističkih sila ogroman doprinos dao je i srpski narod, a među onima koji su podneli najviše žrtve u borbama protiv okupatora bili su i Užičani.

-Sa ponosom uvek pominjemo da je naš grad bio jedina slobodna teritorija u Evropi i 24. septembra do 29. novembra 1941. godine u periodu slavne Užičke republike. Ta sloboda i borba za slobodu imale su visoku cenu, jer su plaćane ljudskim životima -rekla je Raković Radivojević. Ona je dodala da u svetlu najnovijih događaja i sukoba koji eskalirajku u svetu, uz odavanje pošte stradalima u Drugom svetskom ratu molimo se za mir, jer je mir preduslov svakog napretka za pojedinca.

-U danu pobede nad ideologijom koja je htela da pokori svaku slobodnu misao na krilima rasne i nacionalne diskriminacije i zavlada svetom, naša dužnost je da odamo poštu i svim stradalnicima i podsetimo javnost na vrednosti koje su oni sledili – poručila je gradonačelnica Užica.

Svečanost odavanja pošte na Partizanskom groblju organizovali su Grad Užice i Narodni miuzej. U ime Muzeja o Danu pobede govorila je viši kustos Stanojka Milivojević koja je rekla da je užički Narodnooslobodilački partizanski odred dao nemerljiv doprinos  oslobađanju ovoga kraja.

-Mnogi borci položili su živote u sukobima sa okupatorskom vojskom . Na Partizanskom groblju na Dovarju pohranjeni su posmrtni ostaci 230 boraca iz užičkog kraja stradalih od 1941. do 1945. godine od kojih nam je poznato 176 imena – rekla je Milivojević navodeći i imena narodnih heroja koji počivaju na ovom mestu Dušan Jerković, Nada Matić, Aleksa Dejović, Milan Mijalković-Čiča i Želimir Željo Đurić.

Prigodan recital koji je osmislila Valentina Zlatanović Marković  tokom ceremonije odavanja dužne pošte svim žrtvama palim za slobodu izveli su učenici druge godine Medicinske škole  iz Užica.

Ostavite odgovor