Pocetna Društvo Merenje koncentracije polena počelo i na Zlatiboru

Merenje koncentracije polena počelo i na Zlatiboru

862
0
Podelite

Merenje koncentracije polena na Zlatiboru, devetu  godinu za redom, je počelo, a prvi rezultati pokazuju da su trenutno aktivni poleni 13 biljnih vrsta.

Tokom izveštajnog perioda od 9. do 15. maja „semafor“ na Zlatiboru registrovao je u vazduhu  povećane koncentracije polenovih zrna uglavnom drveća:  javora, breze, graba, jasena, oraha, duda, četinara, hrasta, čempresa, bresta, bukve, ali i konoplje i  trave.

Vrednosti su bile uglavnom niske tako da su mogle izazvati alergijske reakcije samo kod veoma osetljivih osoba.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine apeluju na osobe sklone alergijma da se pripaze  jer su krenule da cvetaju trave.

Merenje polena i informisanje građana Finansira opština Čajetina.

Podsećanja radi, prvi put na teritoriji Srbije osmatranje alergenog polena je počelo 2002.  godine na dva merna mesta u Beogradu. Tokom 20 godina  Agencija za zaštitu životne sredine uspostavila je mrežu stanica radi praćenja koncentracija alergenog polena na teritoriji Srbije.

Danas se vrši identifikacija polena za 24 biljne vrste (leska, jova, tise i čempresi, brest, topola, javor, vrba, jasen, breza, grab, platan, orah, hrast, bor, konoplja trave, lipa, bokvica, kiselica, koprive, štirovi, pelin, ambrozija.)

Vremenski period tokom kojeg se vrši kontinuirano uzimanje uzoraka definisano je od strane Međunarodnog udruženja za aerobiologiju (IAA).U klimatskim uslovima naše zemlje ovaj period započinje oko 1. februara (vreme početka cvetanja leske i jove) i traje do prvih dana novembra (završetak cvetanja pelina i ambrozije). Početak i završetak polinacije mogu iz godine u godinu znatno da se razlikuju  zavisno od vremenskih prilika.