Pocetna Društvo Nije berač malina hirurg

Nije berač malina hirurg

663
0
Podelite

Malinari kažu da je cena maline u otkupu za njih nepoznanica i da od nje zavisi i nadnica. Poručuju da su priče o ceni branja od četiri do osam hiljada dnevno nerealne i da će cena maline zavisiti od toga koliko će Zapad koji je pogođen ekonomskom krizom kupovati srpsku malinu kao hranu koja je luksuz

Stručnjak za voćarstvo Poljoprivredne stručne službe (PSSS) Užice Andrija Radulović kaže da je malina dobro ponela, ali gde nema navodnjavanja može biti problema.

– Godina je do sada bila sušna i kod malinara koji su navodnjavali malinjake dobro je ponela. Kod drugih može biti problema, jer je počelo njeno ranije formiranje što ukazuje na manji rod – kaže Radulović i dodaje da za sada niko ne može da proceni kako će se cena maline kretati s obzirom na ukrajinsku krizu i ekonomska kretanja u Evropi. Prema Raduloviću mnogo zavisi od Zapada kako će se odnositi prema malini koja pripada luksuznoj hrani.

Dragan Vukajlović iz “Srpske maline” u Bajinoj Bašti kaže da su nerealna očekivanja o otkupnoj ceni maline od 600-800 dinara i nadnici od 4000-8000 dinara i da će biti dobro ako cena ostane na nivou prošle godine u otkupu ili 430-450 dinara, a nadnica 3000 dinara dnevno.

– Ako će u zapadnoj Evropi da plaćaju 3 evra hleb, struju i benzin skuplje da li mislite da će kupovati malinu ili je se odreći kao luksuza? Ni malo nam se ne sviđa sve ovo što se dešava u svetu. Kod nas je malina loše ponela zbog sušne godine, bilo je malo kiše – skeptičan je Vukajlović i dodaje da su malinari sami svojim nerazmišljanjem podigli cenu radne snage.

-Ako neko priča da će malina biti 800 ili 1000 dinara u otkupu šta očekuje od berača nego da traži pet ili osam hiljada dinara – dodaje on i duhovito primećuje da berač nije hirurg kako bi malinu brao za toliko novca.

Većina hladnjačara i vlasnika malinjaka za sada ne može obećati veću nadnicu od četiri hiljade. Svi su oprezni i vagaju kakva će biti otkupna cena maline, jer sve zavisi od toga šta se postigne u izvozu i koliko će je biti na svetskoj pijaci.

Malinari sa kojima smo razgovarali kažu da se dosta ljudi javlja na oglase za berače jer su čuli da će biti visoka cena rada, a dobar berač u malinjaku koji je dobro poneo može da ubere i do 60 kilograma dnevno. Priča o 200 dinara po kilu doprinosi tome, a proizvođači ocenjuju da je to nerealno i podsećaju da je prošle godine iznosila 80 dinara. Radnici iz Nepala i Pakistana prošle godine brali su maline i u užičkom kraju tako da su nadomestili nedostatak radne snage.

Šta kaže kalkulacija o proizvodnoj ceni maline? Radenka Marića iz Ivanjice Udruženje “Podgolijski zdravi plodovi” zatekli smo u radovima prskanja protiv korova kukuruza. Kaže nam da je malina slabo ponela, mesec dana nije bilo dobre kiše i prinosi su neizvesni kao i otkupna cena jer se “kapa kroji bez prisustva proizvođača”.

-Neko je angažovan da zalaguje narod. Kakvi osam hiljada?! Da li je normalno da čovek koji radi na strugari, miče građu sa transportera da radi 250 dinara po satu, a neko 500-600 dinara po satu da bere maline? Pomnožite osam hiljada sa dvadeset dana to je 160.000 dinara. Pa toliko novca nema vrhunski hirurg! Nije lako brati malinu, ali ipak držiš koficu ili gajbicu, nije kao neki drugi teški fizički poslovi i ako je dobar malinjak čas posla nabereš 2-3 kila – smatra Marić. Kaže da su ivanjički malinari tokom nedavnog sastanka u Žiči saznali da je oko 19-20.000 tona maline prodato prošle godine, a nije isporučeno i da se dve godine provlači taj dug.

-Iz godine u godinu sve su manji prinosi i smanjuju površine pod malinom, osim prošle godine kada je cena bila dobra sve ostalo je ispod proseka. Ono što muči selo jeste radna snaga, jer ko god je mogao otišao je na Zapad – dodaje on i ističe da malinari nemaju prave informacije o mogućoj izvoznoj ceni mada ih obično izvoznici znaju u januaru, ali proizvođača nema u ovom procesu.

Šire gluposti

Glupost i bezobrazluk o ceni maline i nadnici! Takve laži šire oni kojima u malinarstvu nije mesto i proizvođači i radnici. Moramo sačekati dvadeset dana da vidimo kakva je situacija kod nas i u svetu, da se okupimo i razgovaramo sa hladnjačarima. Potrebne su nam informacije o kretanjima u svetu, kakve su izvozne potrebe i te informacije nam mogu dati otkupljivači, kaže Dragan Đukić iz Brekova, Udruženje “Vilamet” Arilje, članice Saveza srpska malina koji najavljuje sastanak sa izvoznicima kako bi malinari dobili neophodne informacije o izvozu.