Pocetna Kultura Predstavljena knjiga o patrijarhu Pavlu

Predstavljena knjiga o patrijarhu Pavlu

1170
0
Podelite

Mogu da vam kažem da je neobjašnjivo uzbuđenje i doživljaj sedeti sa čovekom koji je beskrajno mudriji od vas, koji je svetac, koji opšti i sa nebom i sa zemljom, kaže Đorđe Randelj

U Narodnoj biblioteci Užice predstavljena je knjiga „Patrijarh Pavle – svetac kojeg smo poznavali“ autora Đorđa Randelja(1954, Rumenka) kojoj su prisustvovali poštovaoci lika i dela patrijarha Pavla i uživali u izlaganju samog autora i dr Ilije Misailovića.

Dr Ilija Misailović govoreći o knjizi osvrnuo se na biografiju patrijarha Pavla, svetovno ime Gojko Stojčević, rođen u mestu Kućanici u Slavoniji, tadašnjoj Austrougarskoj, sada u Hrvatskoj 1914. godine, na njegov životni i duhovni put koji ga je doveo na tron Srpske pravoslavne crkve od 1990. do 2009. godine kada je i preminuo. Bio je 44 poglavar Srpske pravoslavne crkve. Dr Ilija Misailović je naveo da knjiga, osim biografije sadrži i brojne detalje i situacije iz patrijrhovog života koji jasno govore o karakteru, stremljenju i delovanju ovog izuzetnog čoveka kojeg su mnogi smatrali živim svecem. Dr Ilija Misailović je ovom prilikom skrenuo pažnju i citirao pojedine delove knjige koji su se odnosili na razmišljanja patrijarha Pavla o životu, veri, čoveku. Izlaganje je završio njegovim rečima koje se odnose na kraj života koji je neminovan za svako ljudsko biće:

-Kad si se rodio, svi su se radovali, a ti si plakao. Potrudi se da svoj život vodiš tako da kada dođe kraj da se ti raduješ, a svi drugi oko tebe da plaču što takav čovek odlazi.
U knjizi je posebno obrađen period kada je patrijarh Pavle, tada vladika raško-prizrenski, boravio i živeo na Kosovu i Metohiji. Zapravo, novinar Đorđe Randelj je1988. imao jedinstvenu priliku da dođe do njega da bi uradio intervju. Od tada, i na Kosovu i Metohiji i u Beogradu, Randelj je patrijarhu Pavlu do smrti bio i sagovornik i pratilac, lični šofer po kosmetskim selima i gradovima, crkvama i manastirima.

Randelj se ovom prilikom prisetio prvog susreta sa patrijarhom Pavlom, tadašnjim raško-prizrenskim vladikom, ali i kasnijih druženja sa njim.

-Imao sam privilegiju da budem pored njega i kada je bio vladika raško-prizrenski na Kosovu i posle kada je bio u patrijaršijskom dvoru u Beogradu. Čak sam mu jedno vreme bio i šofer. Mogu da vam kažem da je neobjašnjivo uzbuđenje i doživljaj družiti se sa čovekom koji je beskrajno mudriji od vas, koji je svetac, koji opšti i sa nebom i sa zemljom. S obzirom da sam sin pravoslavnog sveštenika iz Novog Sada, a studirao sam i teologiju, imao sam na neki način i bolje uslove da sa njim razgovaram nego Brozovi novinari iz moje generacije – kaže Randelj i ističe:

– Kako ne iskoristiti tu privilegiju da budeš pored njega na svim putovanjima, susretima, u neprijatnim situacijama u kojima je bio naročito na Kosovu, u progonu Srba i Crnogoraca sa Kosova od albanskih separatista i od njega čuti tumačenje kakva je sudbina ostatka našeg naroda na ovom prostoru. Imao sam privilegiju da napišem celu njegovu biografiju. A napisati knjigu o takvom čoveku je veoma lako. Bio je sjajan besednik, tako mudar, a pri tom i duhovit i živahan, jednostavan, čovek iz naroda, tako da se knjiga sama nudila. Sada vidim da mnogi dele moje mišljenje da u epohi od 1990. do danas, ličnost koja je zaslužila da stvarno uđe, a ona je i ušla u istoriju, jete patrijarh Pavle koji nam nije pomogao da dobijemo ratove već da sačuvamo obraz i da uspravni izađemo pred boga jednog dana. Volim njegovu rečenicu: Bog ne plaća po rezultatima nego po naporu .

Randelj, jedan od najpoznatijih i najpriznatijih novosadskih i vojvođanskih novinara, publicista i književnika, rekao je da je sa velikim optimizmom napisao knjigu posle smrti patrijarha Pavla, u čast stogodišnjice njegovog rođenja, a život knjige je prevazišao sva njegova očekivanja. Postala je hit ne samo u Srbiji, već i u celoj bivšoj Jugoslaviji. Ova knjiga mu je, kako ističe, od svih 26 koliko ih je napisao, najvažnija. Doživela je četiri izdanja, a po zapovesti patrijarha srpskog Njegove svetosti g. Irineja, prevedena je i na engleski jezik i izašla je uz njegov arhijerejski blagoslov u izdanju Patrijaršije SPC. Sada se prevodi i na ruski jezik, a promocija bi trebalo da bude u decembru u Moskvi kada u dvorištu u podvorstvu SPC-a bude otkriven spomenik patrijarhu Pavlu. Randelj je knjigu predstavljao i u inostranstvu, a a predstoje promocije i u Americi i u Australiji.

-Patrijarh Pavle govorio je ono što je mislio i radio ono što je govorio. Bio je nižeg rasta, ali je nadrastao i najvišeg od nas. Uzdigao se iznad zemlje koju je neizmerno voleo, i ponosno stajao na vrhu institucije kojoj je posvetio svoj vek i svoju ljubav. Srbi su ga voleli, vernici drugih religija cenili, a neprijatelji poštovali – piše Đorđe Randelj.