Pocetna Društvo Maline i borovnice opet piju vodu

Maline i borovnice opet piju vodu

12149
0
Podelite

– Poslednjih nekoliko dana vidljivo je osetno povećanje potrošnje vode u seoskim i rubnim delovima grada što jasno ukazuje na ponovnu prekomernu potrošnju, odnosno zalivanje zasada. Da bismo izbegli neprijatnosti koje su se dešavale prošle godine u pojedinim seoskim pravcima JКP“Vodovod“ je obavio nekoliko razgovora sa nadležnima iz gradske uprave o tome kako preduprediti probleme – kaže za “Vesti” direktor “Vodovoda” Duško Ljujić o problemu koji će i ove godine biti prisutan.

U visinskoj zoni Užica proteklih dana registrovane su velike oscilacije u pritisku vode.
Izgleda da se ponavlja priča iz jula prošle godine kada je zbog povećane potrošnje zbog zalivanja malina i borovnica i drugih zasada bilo otežano snabdevanje vodom za piće rubnih delova grada i visoke zone Užica. Užički “Vodovod” tada je izašao sa podatkom da je registrovana pet puta veća potrošnja vode od uobičajene pa je grad Užice doneo odluku o zabrani nenamenskog korišćenja vode kako bi je građani imali za piće. Sećamo se da je tada bilo zabranjeno zalivanje bašti i travnjaka i punjenje dvorišnih bazena za kupanje. Tada su pojedini delovi grada imali vodu samo tokom jutarnjih sati. Protekla kiša dobro je došla voćarima posle nezabeleženo sušnog proleća, a i zime koja nije obilovala padavinama. Cena maline i ove godine kao i prošle od 430 dinara sudeći prema prognozama biće dobra pa se svi resursi koriste za zalivanje. Zbog ogromne potrošnje vode za zalivanje zasada JКP “Vodovod” je prošlog leta inicirao odluku o zabrani nenamenskog korišćenja, kako bi se sistem stabilizovao. Voda sa gradskog vodovoda koristila se za zalivanje maline, borovnice i drugih zasada. Direktor “Vodovoda” Duško Ljujić podseća da ovo preduzeće građanima isporučuje vodu za piće i da niko od njih nije dobio tehničke uslove za isporuku vode za zalivanje malina i borovnica.


– U situaciji kada se potrošnja uvećava po nekoliko puta u odnosu na uobičajenu voda ne može da se ispumpa u visoke zone grada. Ukoliko se nastavi sa nenamenskim korišćenjem vode bićemo prinuđeni da u saradnji sa inspekcijom kontrolišemo sve zasade malina i borovnica na prisustvo hlora, a gde utvrdimo da je hlorisana voda korisnici će morati to da obrazlože – navodi Ljujić. Podseća i šta se dešavalo prošlog leta kako su pojedini usmeravali vodu iz šahtova kroz mrežu u svoje zasade.
– Događale su se provale u naše šahtove i objekte, iako su bile pod ključem. Vlasnici zasada su sami otvarali ventile i onemogućavali komšije da imaju vodu i takvo ponašanje je bilo nedopustivo – kaže Ljujić. Naredbom Gradskog veća 30. jula prošle godine korisnici su upozoreni da vodu za piće koriste racionalno u skladu sa njenom namenom. Tada je korišćenje vode bilo zabranjeno za zalivanje dvorišta, bašti, voćnjaka, poljoprivrednih useva i punjenje privatnih rezervoara. Voda za piće ne može se koristiti za druge svrhe izuzev gašenja požara. Zakonom o vodama propisane su novčane kazne za prekršaj fizičkih i pravnih lica, Pravo vršioca komunalnih delatnosti predviđa da može da uskrati komunalnu isporuku u vreme snabdevanja uz ograničenje potrošnje – redukcije ukoliko je korisnik blagovremeno obavešten u slučaju nenamenskog korišćenja.

Žanka Erić