Pocetna Društvo Užička Hitna pomoć mesečno ima oko 2500 intervencija

Užička Hitna pomoć mesečno ima oko 2500 intervencija

1240
0
Podelite

Evropski dan urgentne medicine 27.maj obeležen je i Hitnoj pomoći Doma zdravlja Užice sa porukom da su uvek sa svojim građanima i da brinu o njihovim životima. To je i Dan otvorenih vrata u Hitnoj pomoći koji je namenjen najmlađima da sa demonstratorima se upoznaju sa radom ove službe i sa opremom koju koristi.

Urgentnom medicinom obavlja se vrlo zahtevan i delikatan posao kako bi se izašlo u susret svim građanima koji su životno ugroženi i kada je potrebno što pre reagovati.

-Hitna pomoć Užica je nikad bolje opremljena, a stručni kadar čini sedam specijalista urgentne medicine koji rade na novoj opremi i koji se stalno edukuju, da to bude u korist građana-istakao je dr. Aleksandar Lazić, specijalista urgentne medicine Hitne pomoći užičkog Doma zdravlja.

Dr Lazić je naveo konkretan primer iz aprila  kada je obavljeno oko 2.500 pregleda od kojih je   preko 700 terenskih intervencija u kućama ili na javnom mestu, što je na godišnjem nivou oko 30.000  intervencija Hitne pomoći Užice.

-Najveći broj poziva imamo zbog hroničnih posledica od kovida-19, a to su pre svega  kardiovaskularni pacijenati koji već imaju hronične tegobe sa funkcionisanjem pluća. Pored toga javljaju nam se i drugi stariji hronični pacijenti, sve više je i onih sa velikim psihičkim posledicama iz protekle dve godine tako da postoji potreba za psihološkom i psihijatrijskom procenom pacijenata koji su „zatvaranje“ vrlo teško doživeli-objasnio je dr Lazić.

U narednom periodu tek predstoji veoma zahtevan posao za zaposlene u Hitnoj jer građani sve više od njih traže ne samo prvu pomoć već i podršku.

Intervencije se odvijaju na širokom gradskom području tako da zbrinjavaju pacijente razdaljine do 80 kilometara i to u krugu od Požege do granice sa Bosnom i Hercegovinom.

-U svakom trenutku se maksimalno trudimo da damo sve od sebe u bilo kojim uslovima. Zahvaljujem svima koji su tokom kovida pružali pomoć i to pre svega Ministarstvu zdravlja u nabavci saniteta i vozila za dijalizu, Gradu Užicu na sanitetskim vozilima, novim monitorima za praćenje leka koji do sada nismo imali i drugoj opremi sve sa ciljem da pomognu nama zaposlenima,  a samim tim i građanima da se ostvari novi vid sveobuhvatnije i bolje zdravstvene zaštite- naglasio je dr Lazić.

Veliku podršku i pomoć Hitna pomoć ima i od kolega iz bolnice koji u saradnji zajedno obavljaju ovaj posao.