Pocetna Društvo Užice na šestom mestu najtransparentnijih u Srbiji

Užice na šestom mestu najtransparentnijih u Srbiji

656
0
Podelite

Grad Užice, sa 78 poena, na šestom je mestu liste najtransparentnijih lokalnih samouprava u Srbiji. To je pokazalo istraživanje Lokalnog indeksa transparentnosti za ovu godinu koje je obuhvatilo 145 lokalnih samouprava i 25 gradskih opština u Srbiji. Prema njihovim podacima , Užice je prošle godine bilo na 16. poziciji, i u odnosu na prethodnu, ove godine je poboljšalo rezultat za 25,8 odsto.

Prema analizi Transparentnosti Srbija, Užice je pri vrhu liste lokalnih samouprava koje su ostvarile najbolji rezultat u kategorijama Budžet i JLS i građani. U prvih je šest rangiranih u kategoriji Javna preduzeća i javne ustanove i Javne rasprave i javni konkursi.

Užice je dobilo nula bodova na više od 20 indikatorskih pitanja, među kojima i za odgovore o postojanju podataka na veb stranici lokalne samouprave o kontaktu građana sa odbornicima, o pojedinačnom glasanju odbornika na skupštinskim sednicama, o postojanju stranice Komisije za izbor direktora javnih preduzeća sa objavljenim dokumentima iz procedure izbora direktora, o dostupnosti informacija o platama funkcionera i službenika i o aktuelnom godišnjem planu javnih nabavki u Informatoru o radu i na pitanje u vezi dozvoljavanja anonimne prijave u svim mehanizmima za prijavu korupcije i nepravilnosti.

Požega i Sjenica su među lokalnim samoupravama koje su dobile najviše poena za Informator o radu.  Opština Požega je rangirana na 25. mestu sa 57. poena, Čajetina na 39. poziciji sa 53 poena. Sjenica je na 50. mestu sa ocenom 51, Nova Varoš na 56. poziciji sa 50 LTI, Priboj na 61. mestu liste sa 49 bodova.  Arilje je na 66. mestu(48 LTI), Prijepolje na 93. sa 44 poena, Bajina Bašta na 108. mestu rangiranih sa 41. bodom, dok je Kosjerić na 113. poziciji sa ocenom 40 i jedini u Zlatiborskom okrugu koji je izgubio više od deset poena u odnosu na istraživanje LTI 2020. godine.