Pocetna Društvo Razvoj i upravljanje inovativnim turističkim proizvodima

Razvoj i upravljanje inovativnim turističkim proizvodima

689
0
Podelite

Regionalna razvojna agencija Zlatibor domaćin je studijske posete za partnerske institucije koje sprovode projekat TEMATIK. U oviru posete organizovana je radionica na temu “Razvoj i upravljanje inovativnim turističkim proizvodima”, a sve učesnike radionice pozdravila je i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

“Nadam se da ćete za kratko vreme koliko boravite u našem gradu uspeti da obiđete glavne kulturne i prirodne vrednosti i uverite se da grad Užice ima značajne razvojne potencijale jer smo turizam identifikovali kao jedan od prioriteta u budućem razvoju lokalne zajednice, ali i regiona. Projekat TEMATIK je značajan za grad jer će izradom multifimnkcionalnog vodiča za područje klisure reke Đetinje biti promovisani prirodni, kulturni i istorijski potencijali, a značajna pažnja posvećena je aktivnostima koje su dostupne u klisuri. Očekujem da ćemo ovu priliku iskoristiti i za definisanje budućih razvojnih inicijativa i projekata u turizmu i povezanim sktorima”.

U nastavku boravka partnera u Užicu, projektni tim RRA Zlatibor, kao deo studijske posete organizuje obilaske značajnih turističkih lokaliteta u gradu i okolini. Planirani su obilasci Stare hidrocentrale, dela klisure reke Đetinje do Velike brane, Muzeja na otvorenom “Staro selo Sirogojno”, centra Zlatibora, kao i vožnja Šarganskom osmicom i obilazak Drvengrada u Mokroj Gori.

Projekat TEMATIK ili ” Turizam zasnovan na inovativnim kapacitetima” kofinansira Evropska unija kroz program Intereg ADRION 2014-2020, a partnesrki ga sprovodi 9 partnera iz 6 zemalja, Grčka, Italija, Slovenija, Hrvatska, Albanija i Srbija.

Opšti cilj projekta je promovisanje razvoja održive i pristupačne turističke privrede u ADRION regionu, zasnovanoj na prirodnim, kulturnim i istorijskim resursima. Uspostavljanje mreže i sprovođenje strategije i akcionog plana za izgradnju kapaciteta za održiv i pristupačan turizam i razvoj i prenos inovativnih metodologija održivog i pristupačnog turizma specifični su ciljevi TEMATIK-a.