Pocetna Društvo Gasni generator u Centru za majku i dete

Gasni generator u Centru za majku i dete

714
0
Podelite

Gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević najavila je da će užički Dom zdravlja, Antituberkulozni dispanzer i Centar za majku i dete u predstojećoj grejnoj sezoni kao energent za grejanje koristiti gas

Posle niza poteškoća u realizaciji tendera za izvođača radova, postavljen je gasni generator u Centru za majku i dete koji će, osim prostora u ovoj zdravstvenoj ustanovi grejati i Dom zdravlja i Antituberkulozni dispanzer, ukupno tri hiljade kvadrata. Sredstva za ovaj projekat obezbeđena su od Kancelarije za javna ulaganja u visini od 12,6 miliona dinara, dok je Grad uložio 1,4 miliona.

-Značaj ovog projekta je u tome što je još jedan kotao koji je koristio mazut prebačen na gas i što će automatski doći do smanjenja aerozagađenja u samom centru grada. Na to će uticati i niz drugih projekata koje smo realizovali, ali i onih koji su sada u toku. Ove godine postavljen je gasni generator u dečijem vrtiću „Bambi“, a u toku su radovi na postavljanju gasnog generatora u vrtiću „Poletarac“ u okviru projekta koji se finansira od strane švajcarske vlade i Ministarstva rudarstva i energetike (do sada je za grejanje korišćen pelet). Obezbeđena su i sredstva za ugradnju gasnog generatora i u sportskoj hali u Velikom parku zašta je Ministarstvo za zaštitu životne sredine opredelilo sedam miliona dinara, a Grad Užice 4,1 milion i očekujemo da će i ovaj projekat biti realizovan vrlo brzo – rekla je između ostalog gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević.

Prema rečima gradonačelnice cilj svih ovih projekata je još kvalitetniji i čistiji vazduh u Užicu. Značajnu podršku Grad očekuje od resornih ministarstava za još jedan važan posao, konverzaciju poslednje velike kotlarnice koja koristi mazut u bloku C i izgradnju nove kotlarnice na Međaju.

-Ove, kao i proteklih godina, dosta smo radili na zameni ložnih uređaja u individualnim domaćinstvima, odnosno, porodičnim kućama i u stanovima u stambenim zgradama. Trudićemo se da ovaj trend nastavimo i dalje. Cilj i glavni prioritet nam je da u gradu Užicu dišemo što čistiji i kvalitetniji vazduh, a to ćemo postići tako što ćemo i dalje subvencionisati mere energetske efikasnosti, ali nastaviti i aktivnosti na izgranji kotlrnice na Međaju, obilznice oko Užica kao i na gasifikaciji još većeg broja individualnih domaćinstava – istakla je gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević.

Nada Jovičić, članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine, ističe da su mere energetske efikasnosti koje je Grad Užice do sada sprovodio i sprovodi, dale efekte u smanjunju aerozagađenja što pokazuju godišnji izveštaji užičkog Zavoda za javno zdravlje.

-U prethodnoj godini od ukupno 84 dana zagađenja devet je mimo grejne sezone što znači da je ovo najbolji rezultat mera koje sprovodi Grad Užice u proteklih 20 godina, jer je 75 dana aerozagađenje u grejnoj sezoni – istakla je Nada Jovičić i navela da kada su u pitanju javni objekti, u gradu je ostalo da bude zamenjena još jedna, ali i najkomlikovanija, kotlarnica, odnosno, sistem grejanja u Narodnom pozorištu.

-U toku je izrada tehničke dokumentacije kako bismo, nadam se, iskoristili priliku i dobili sredstva od resornih ministarstava, jer je to sada jedina manja kotlarnica u centru grada, a jedan je od većih zagađivača. Kada budemo rešili ovaj problem, rezultati kvaliteta vazduha na ovom području biće znatno bolji – istakla je Nada Jovičić i podsetila da su gotove i objavljene na sajtu Grada preliminarne liste korisnika sredstava za sufinansiranje mera smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora na teritoriji grada Užica, za nabavku kotlova na gas za porodične kuće i za stanove, nabavku kotlova na pelet i za nabavku i ugradnju toplotnih pumpi. Za deset dana biće objavljene i konačne liste, a zatim će početi i konkretna realizacija mera.

– Sredstva za rekonstrukciju Antituberkuloznog dispanzera dobijena su od EUPRO PLUS. Početkom jula očekujemo potpisivanje ugovora i tada ćemo znati i tačan datum početka radova, a nadamo se da to bude već tokom leta- izjavila je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.