Pocetna Kultura Naučni skup o Miši Stanisavljeviću

Naučni skup o Miši Stanisavljeviću

785
0
Podelite

U četrvrtak 30. juna i petak 1. jula u Narodnoj biblioteci Užice održan je stručni skup pod nazivom „Nezgodni suglasnički sklopovi – o poetici otpora Miodraga Miše Stanisavljevića“, u organizaciji Užičke kniževne republike iz Užica i Radničke komune LINKS iz Beograda.

Deset učesnika skupa bavilo se različitim aspektima dela ovog važnog pesnika, dramskog pisca, esejiste i kolumniste. O delu Miše Stanisavljevića govorila je Angela Richter (univerzitet “Martin Luter” u Haleu, Nemačka), Nikola Gelevski (Skoplje), Saša Ilić (Narodna biblioteka Srbije, Beograd), Branislav Jakovljević (Univerzitet Stanford, Kalifornija); Nenad Veličković (Filozofski fakultet, Sarajevo), Ksenija Radulović (Fakltet dramskih umetnosti, Beograd), Nevena Bojičić (Beograd), Mirnes Sokolović (Sarajevo), Miloš Živanović (Beograd), Zoran Jeremić (Užice), Ružica Marjanović (Užice).
Stručni skup prva je od nekoliko aktivnosti koje će tokom narednih 12 meseci realizovati Užička književna republika i Radnička komuna LINKS kao deo programa „Čitaj glasno!“ koji je podržala švajcarska Agencija za razvoj, saradnju i demokratiju, čiji program Kultura za demokratiju u Srbiji implementira Hartefaktfond. Podršku su pružili i Ministarstvo kulture i Grad Užice. Program će biti realizovan u saradnji sa Užičkom gimnazijom, Narodnom bibliotekom Užice i Narodnim pozorištem Užice.

Cilj stručnog skupa je da se iz različitih uglova proučava izuzetno važno delo Miodraga Miše Stanisavljevića, kako bi se pripremila monografska publikacija, neophodna kao osnov za novo i valjano pozicioniranje njegovog opusa u savremenoj književnosti. Takođe, radovi pripremljeni za ovaj skup poslužiće kao priprema srednjoškolcima koji će tokom avgusta biti polaznici letnjeg kampa u okviru koga će se spremati za javna čitanja drama Miše Stanisavljevića.

Miodrag Stanisaveljević je rođen u Srednjoj Dobrinji 1941. godine, završio je Užičku gimnaziju, prvi je magistar dramaturgije u nas, dobitnik je nagrada „Isidora Sekulić“, „Milan Rakić“ i „Dušan Bogavac“. Na prvom Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu dodeljen mu je specijalni Ardalion za tekst. Odnedavno je jedna njegova drama zastupljena u nastavnom programu književnosti za osnovne škole.