Pocetna Društvo Budući mladi preduzetnici

Budući mladi preduzetnici

1030
0
Podelite

Na evropskom takmičenju učestvuje učenička kompanija „Kamenković“ a sabiranjem virtuelnih glasova pobednik će biti poznat 14.jula

U užičkoj Ekonomskoj školi se realizuje veliki broj sekcija, a jedna od njih je Profiteri čiji je mentor profesorka Biljana Milikić u okviru koje se osnivaju učeničke kompanije. Učenici stiču pored teorijskih i praktična znanja koja primenjuju u učeničkim kompanijama. Već godinama oni se takmiče sa svojim kompanijama i osvajaju brojne nagrade i priznanja.

Stefan Aćimović, učenik trećeg razreda naveo je za „Vesti“ kako su funkcionisali u učeničkoj kompanije“Kamenković“ i kako je tekao proces rada. Učestvovali smo na takmičenju učeničkih kompanija na regionalnom i ostvarili smo pravo da učestvujemo na evropskom takmičenju.

-To takmičenje namenjeno je preduzetništvu i dostignućima studenata i učenika na kome će prikazati svoje poslovne ideje i ostvarenja. Na takmičenju učestvuje 41 zemlja Evrope koje se održava u virtuelnom formatu biće izabrana najbolja kompanija i start-ap. Iz Srbije će se takmičiti 13 virtuelnih učeničkih kompanija među kojima je i „Kamenković“ naše škole a takmičenje se završava 14 jula kada se prebrojavaju virtuelni glasovi i proglačava se pobednik koji ide u Estoniju na dodelu nagrada-precizirao je Stefan.

-Ove godine u virtuelnom preduzeću učestvuje 28 učenika od kojih su petoro učenika bili predstavnici na tom takmičenju. Ideja učeničke kompanije „Kamenković“ je aplikacija koja će povezati turiste i domaćinstva na zanimljiv način. Zapadna Srbija obiluje kulturnim i prirodnim lepotama i potrebno je turistima na pravi način predstaviti ovaj kraj kroz moderne tehnologije. U okviru aplikacije uključena su i ruralna područja gde turisti takođe mogu da otkriju brojne sadrđaje, prirodne lepote i vrednosti koje Zapadna Srbija i Zlatiborski okrug poseduju. U okviru virtuelnog vodiča koji se nalazi u toj aplikaciji turistima se omogućava da se upoznaju sa kulturom, istorijom, tradicijom i običajima našeg kraja

Luka Marinčić, učenik trećeg razreda predstavio je učeničku kompaniju „Kanap-ko“koja se plasirala i na nacionalno takmičenje.

-To je jedno lepo iskustvo, stekli smo puno znanja ali i prijatelja. Što se tiče samog takmičenja konkurencija je bila veoma jaka, a nama je to bilo prvo takmičenje takvog tipa. U timu su bili Sunčica Blagojević, Maša Gardić, Milica Đokić, Ana Dimitrijević i ja, a mentor nam je bila dr Brankica Todorović, profesorka Tako da očekujem da ćemo sledeće godine još bolje da se spremimo i razvijeno neku novu ideju Mi smo imali pored takmičenja i dodatno predavanje u „Nordeus-u“. To je izvanredno jer su nam dali savete u razvijanju ideja-istakao je Luka.

Jovana Tasić i Milica Janković, učenice četvrtog razreda dobile su pasoš preduzetničkih veština. S obzirom da su učestvovale u učeničkoj kompaniji stekle su mogućnost da osvoje pasoše polaganjem testa znanja što znači i da smo timski igrači i da posedujemo i teorijska znanja.

To je praktično sertifikat koji može da im pomogne i za CV za posao, a stekla su ga četiri učenika četvrtog razreda.

Isidora Milošević, osmislila je novine za generaciju 2003.godište osmislila je novine koje su odštampane na 32 strane da ostanu kao uspomena na školske dane.

-Najveća želja mi je da budem sportski novinar i ove školske novine su za mene lep početak u novinarstvu. Kada sam došla na ideju za novine moja razredna Svetlana Majkić i direktorka Milica Prljević su to odobrile, a finansirano je iz „đačkog dinara“, a pomogli su nam i Štamparija Grafoprint i Foto studio Lazar-rekla je Isidora.

Planovi su joj da upiše ekonomiju a da se tokom studija bavi novinarstvom.

Dodajmo, da su i drugi učenici bili uspešni na raznim takmičenjima i u sticanju iskustva kroz praktičan rad tokom školovanja.