Pocetna Društvo Raste otkupna cena 

Raste otkupna cena 

387
0
Podelite

U odnosu na početak berbe cena maline je korigovana  i sada je kod većine hladnjačara u otkupu iznosi 530 dinara. Stručnjaci za voćarstvo kažu da je malina dobrog kvaliteta, ali zabrinjava sušenje malinjaka i pad prinosa od najmanje 20 odsto

Kilogram malina na području grada Užica već se otkupljuje po ceni  od 530 dinara. Kako će se dalje kretati ne može se pouzdano reći, ali da će maline biti manje to je sigurno.  Rastu cene svakako će kumovati podbačaj od najmanje 20 odsto prinosa i elementarne nepogode koje su uslovile da rod bude manji.

– Kvalitet maline je dobar, naročito gde nije izostalo navodnjavanje. Mada uočavamo da ima pojave sušenja pojedinih stabala, pa i delova malinjaka. Možemo reći da se za sada očekuje podbačaj prinosa od oko 20 odsto. Ima dosta problema sa radnom snagom, jer je zastupljenost staračkih domaćinstava po našim selima i dalje velika – kaže za “Vesti” Andrija Radulović, stručnjak za voćarstvo Poljoprivredne savetodavne stručne službe Užice.

Tokom proteklog perioda gradonosni oblaci napravili su veliku štetu malinarima u Buaru i Jelovoj gori. Od grada su stradali i malinjaci u ivanjičkom i ariljskom kraju. Berba je počela polovinom juna i najverovatnije će trajati samo mesec dana, a nešto kasnije završiće se u višim predelima. Prošle godine otkupna cena maline na kraju berbe bila je 420 dinara, dok je ove godine na startu akontna iznosila 450 dinara.