Pocetna Arilje Ujednačavanje otkupne cene, ili  blokada

Ujednačavanje otkupne cene, ili  blokada

760
0
Podelite

Asocijacija malinara Srbije, čije je sedište u Arilju, zahteva da se otkupna cena maline izjednači na području čitave Srbije. Predsednik Asocijacije, Dobrivoje Radović kaže za “Vesti” da su moguće i blokade hladnjača u ariljskom i ivanjičkom kraju o čemu će tokom vikenda odlučiti Upravni odbor Asocijacije ukoliko se udovolji zahtevima malinara koji se odnose na 40 odsto otkupljivača u ovom delu Srbije. Malinari očekuju da će tokom vikenda doći do izjednačavanja cena i da će veliki otkupljivači sa područja Arilja i Ivanjice, srca proizvodnje  sa  510 dinara za “vilamet”  korigovati cenu na iznos za koliko se otkupquje  u mačvansko-kolubarskom kraju 650 dinara.

– Prva malina koja kreće tokom sezone, kreće u Mačvansko-kolubarskom okrugu. Konkretnije Šabac “Lipolist” , Mačva-Prnjavor i tu su se akontne cene ove godine kretale  od 450 do 650 dinara. Oko 90 odsto maline  u ovom kraju kupljeno je po ceni od 610-650 dinara. Kod nas u srcu malinarske proizvodnje su akontne cene na početku bile 400-450 dinara, a sada je “vilamet” 500-510 dinara. U Kosjeriću je cena 610 dinara, a u Arilju i Ivanjici, prestonici maline cena je 500-510 dinara – navodi Radović. On dodaje da su održana dva-tri upravna odbora Asocijacije malinara i da je razmatrana  situacija uključujući i resorno Ministarstvo poljoprivrede..

– Dobili smo informaciju da će se neke cene korigovati tokom petka i subote i pratimo situaciju! Ukoliko do toga ne dođe mi smo prinuđeni na blokade hladnjača  – dodaje on i kaže da Šabac ima dobru otkupnu cenu maline, kao i Kosjerić i deo Arilja, kao i deo Požege. i Arilja dok je u ovom delu zapadne Srbije monopol nekoliko hladnjača “dogovorio i oborio” cenu.