Pocetna Društvo Spremno dočekana letnja sezona

Spremno dočekana letnja sezona

652
0
Podelite

Najlepšim stazama do Zlatibora i Čajetine, i ovog leta, pešačili su mnogi – a koji su još putevi, atrakcije i lepote koje nude ove lokacije, otkriće nam direktor Vladimir Živanović, ispred Turističke organizacije ,,Zlatibor“

Ovu godinu mnogi su nazivali godinom oporavka nakon pandemije virusa korona. Da li je turizam Čajetine i Zlatibora bio pogođen i kakva je sitaucija sada?

-Godina pandemije korona virusa bila je za turizam neizvesna, a za Zlatibor uspešna i rekordna po mnogo čemu. Puna izazova na koje je Turistička organizacija Zlatibor uspešno odgovorila. Domaći i gosti iz regiona pokazali su da su verni zlatnoj planini, jer su tokom proteklog perioda epidemije korona virusa bili glavni posetioci Zlatibora. To je i godina puna noviteta koji su na najbolji način upotpunili turističku ponudu planine, sa iskoracima kojima su nadmašene dosadašnje propagandne aktivnosti. Godina otvaranja novih hotela, investicija, velikih ulaganja.

Zlatibor je danas jedna od najrazvijenijih turističkih destinacija, ne samo Srbije, već i regiona. Opravdala je titulu najposećenije srpske planine i u veoma neopovoljnom periodu za turizam, kakav je pandemija korona virusa. Uprkos takvim zdravstvenim prilikama, dnevno je na Zlatiboru u sezoni boravilo i preko 30.000 gostiju. Time planina potvrđuje svoj visok turistički renome, lidersko mesto i otpornost u izazovima.

U ovim godinama, sa preko 1.350.000 noćenja koji se godišnje ostvare, Zlatibor je na turističkom vrhu Srbije. Iskustva posetilaca i statistički podaci svedoče o napretku destinacije. Zvanični podaci Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, svrstali su Zlatibor među tri najposećenija planinska centra u dane prvomajskih praznika. Predstavlja jednu od omiljenih destinacija brojnih posetilaca koji na ovoj planini mogu uživati u prirodnim lepotama, čistom vazduhu, mnogobrojnim atrakcijama, aktivnom odmoru, tematskim parkovima i gastronomskim specijalitetima. Takođe, na ovoj planini danas postoje brojni smeštajni kapaciteti, od najluksuznijih hotela sa pet zvezdica, do smeštaja u privatnim apartmanima i seoskim domaćinstvima. Što se tiče ove letnje sezone, može se reći da je i ona uspešno počela kad je reč o turističkoj poseti, mada pravu navalu gostiju očekujemo u drugoj polovini jula, kao i tokom avgusta.

Za koje lokacije se turisti odlučuju prilikom posete i koje lokacije se izdvajaju kao najposećenije?

Priroda je Zlatibor okitila prelepim pejzažima i četinarima, darovala mu blagotvornu klimu i atrakcije. Najposećeniji speleološki lokalitet u Srbiji je zlatiborska Stopića pećina sa preko 100.000 posetilaca godišnje (oko 20.000 ih je bilo u prva četiri meseca ove godine). Ona je vrlo posećena i ovog leta.

Kada je reč o sadašnjoj letnjoj sezoni, planina ju je spremno dočekala, uz mnoštvo atrakcija i sadržaja koji privlače goste. Najposećeniji prostori Kraljevog trga i jezera prošle godine su potpuno preuređeni, s tim što jezero nedavno dobilo multimedijalnu fontanu na svetskom nivou, sa svetlosnim i zvučnim efektima, koja takođe ima mogućnost video-projekcije na bini od vodene prašine. Turisti svih uzrasta uživaju u tim prizorima, a portali i društvene mreže sada redovno stavljaju snimke i slike te nove zlatiborske atrakcije.
Veliko interesovanje vlada za vožnje Gold gondolom, posete Dino parku, Kaubojskom gradu El Paso siti, planinskom centru Tornik, Avantura parku, Gostiljskom vodopadu, muzeju Staro selo u Sirogojnu, najdužem zip-lajnu u LJubišu, impresivnim vidikovcima, kao i za duge šetnje uređenim pešačkim stazama, vožnje biciklima, planinarenje, paraglajding, osveženje na kupalištima i drugim letnjim sadržajima.

Koje lokacije Zlatibora i Čajetine su u planu da se još više razviju?

Stalna ulaganja, uređenje centra i okoline Zlatibora, izgradnja novih sadržaja, atrakcija i turističkih lokaliteta, prilagođavanje različitim kategorijama turista zadaci su koje opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor svake godine stavljaju na listu prioriteta.
Turistička organizacija Zlatibor, u saradnji sa opštinom Čajetina, uložila je proteklih godina značajna sredstva u infrastrukturno uređenje i osvetljenje Stopića pećine. Izvršeno je i uređenje rečnog kanala. Reč je o 60 metara kanala koji vodi u dubinu sa vrha vodopada Izvor života. Ovaj prirodni biser našeg kraja i najposećenija pećina u Srbiji svake godine dobije po neku novu atrakciju koja upotpunjuje ponudu ovog izuzetnog turističkog lokaliteta.

S obzirom na to da je Zlatibor postao jedan od vodećih centara sportskog turizma u ovom delu Evrope i da se na njemu za važna takmičenja pripremaju poznate sportske ekipe regiona, zlatiborska opština Čajetina stvara sve bolje uslove za to. Uskoro kreće izgradnja kompleksa Sportski centar Zlatibor sa dvadesetak otvorenih terena, koji će omogućiti da uslovi za sportske pripreme na Zlatiboru budu što pogodniji.
Gold gondola, kojom se u proteklih godinu i po prevezlo oko 350.000 putnika, sada do vrha Tornika vozi sa 18 novih kabina (ukupno 72). Nedavno je u centru planine otvoren još jedan hotel sa pet zvezdica i najvećim velnes centrom (4.000 kvadrata) pod imenom Zlatibor Mountain Resort & Spa. Radi se i na uređenju pešačkih i biciklističkih staza, a u planu su drugi projekti koji će obeleživi vreme pred nama.

Koliko su turistima privlačne pešačke i biciklističke staze i da li je to vid turizma koji je razvijen?

Aktivan odmor zlatiborskog turizma nezamisliv je bez pešačenja, dugih šetnji, planinarenja. Na blago zatalasanom Zlatiboru idealni su prirodni uslovi za to, a višegodišnjim ulaganjima u uređene staze, obeležene pravce i druge potrebne sadržaje sve je objedinjeno u lepu celinu atraktivnu za ljubitelje ovog vida aktivnog odmora.
Planina pruža mnoge mogućnosti za pešačenje i planinski biciklizam, od šetnje preko planinskog trčanja, pa sve do nekih ekstremnijih vidova planinarstva i biciklizma.
Staze su projektovane tako da mogu zadovoljiti potrebe svih, od onih koji bi samo da prošetaju i bez velikih napora uživaju u blagodetima ove planine, do onih koji bi da se upuste u malo veću avanturu i istraže udaljenije i zabačene delove Zlatibora. Zbog blagih uspona i staza različite dužine i težine Zlatibor je idealna destinacija za rekreativce i iskusnije bicikliste. Sve staze su vidno obeležene propisnom signalizacijom i prolaze preko najlepših predela planine.

Projekat Zlatiborskim stazama do eko turizma sufinansira Opština Čajetina u okviru konkursa u oblasti javnog informisanja.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.