Pocetna Društvo Zaštita krompira od krompirovog moljca

Zaštita krompira od krompirovog moljca

594
0
Podelite

Na području Srbije usevi krompira se u zavisnosti od lokaliteta, sortimenta, vremena sadnje i uslova koji su do sada vladali u proizvodnji, nalaze u različitim fazama razvoja: od punog cvetanja do žućenja cime (nadzemnog dela krompira)

Uslovi u kojima se odvija proizvodnja sa visokim temperaturama vazduha uticaće na brži razvoj biljaka krompira i ubrzano propadanje cime. Takođe, ovakvi uslovi pogoduju i bržem razvoju i povećanju aktivnosti krompirovog moljca Phthorimaea operculella). Na feromonskim klopkama registruju se povećani ulovi odraslih jedinki krompirovog moljca, a tokom narednog perioda očekuje se značajno povećanje brojnosti zbog preklapanja leta leptira druge i treće generacije te štetočine.

Mere kontrole krompirovog moljca treba prilagoditi stanju useva na parceli i vremenu vađenja krompira, te se predlaže obavezan obilazak useva i utvđivanje stanja biljaka na parceli. Kod ranog sortimenta gde je vađenje u toku ili se uskoro očekuje i gde je propala cima, preporučuju se sledeće mere:

– Krompir treba vaditi u što kraćem roku. Nikako ne treba ostavljati krompir na parceli izložen napadu moljca;

– Nakon vađenja, krompir treba čuvati u skladištima u kojima je kontrolisana temperatura (ispod 10°C);

Skladišta krompira treba na svim otvorima da budu obezbeđena gustim mrežama kako bi se sprečio ulazak odraslih jedinki i dalji razvoj moljca. Kod kasnog sortimenta i kod useva koji se neće vaditi u skorije vreme, preporučuju se sledeće mere:

– Održavanje kompaktnosti zemljišta navodnjavanjem kako bi se sprečilo stvaranje pukotina i prodor ženki moljca do krtola gde polažu jaja;

Milena Ćirić, dipl.inž., Izvor PIS Srbija

Hemijske mere zaštite

– Sprovođenje hemijskih mera zaštite. U usevima krompira su registrovani sledeći insekticidi: Eksirel (cijantraniliprol) u količini 0,1-0,125 l/ha (karenca 14 dana), Koragen 20 SC (hloatraniliprol) u količini 0,15-0,2 l/ha (karenca 14 dana), Cipkord 20 EC Ciprazor 20 EC, Crna mamba (cipermetrin) u količini 0,3 l/ha (karenca 14 dana), Alverde (metaflumizon) u količini 0,2-0,25 l/ha (karenca 14 dana).