Pocetna Društvo Više od prijateljstva

Više od prijateljstva

1049
0
Podelite

Za proteklih par godina slovenačka vatrogasna društva iz Ljutomera i Maribora poklonila su DVD Užice i DVD Kadinjača sedam vozila. Donacija je nit koja vezuje društva, ali toplina i iskrenost uz koju se odvija saradnja mnogo su više. Na Kadinjači je nedavno upriličeno druženje uz pesmu i igru i zvuk sirena sa vatrogasnih vozila u znak pozdrava domaćina prispelim gostima

Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) „Kadinjača“ osnovano je 2014. godine. Od tada su učestvovali u gašenju na desetine i desetine požara, a samo prošlog leta Rutoši, Zaovine, Kadinjača, Volujac… Predsednik Slavoljub Vasić kaže da DVD Kadinjača ima preko sto članova, od čega dvadeset pripadnika operativne jedinice. A počeli su od nule…

– Bilo je problema oko nabavke opreme, ali smo uspostavili vezu sa DVD LJutomer. Najpre su nam poklonili kamion sa pumpom, crevima i aparatom za gašenje požara. Imali smo problema oko registracije, čekali smo 18 meseci, ali uz pomoć Sektora za vanredne situacije i Grada Užica i to smo rešili. Iz Ljutomera nam je ponovo stigao još jedan kamion, a upravo smo dobili vatrogasni putnički kombi za prevoz devet ljudi i mobilni smo sto odsto – priča Vasić ne skrivajući radost. On ističe da se slovenačka donacija ne može samo materijalno iskazati, jer je to dar od srca. Na Kadinjači su nedavno napravili skromnu svečanost i druženje sa kolegama iz Slovenije koji su tokom boravka bili i na Zlatiboru i Bajinoj Bašti gde se održavala Drinska regata.

– Prijateljstvo koje se stvori u vatrogarstvu ne može se rečima opisati. U slučaju slovenačkih kolega samo znam da su uvek spremni da pomognu – dodaje Vasić. Saradnja DVD Užice i DVD LJutomer traje deset godina. Danilo Polanić, vatrogasac je četiri decenije i predsednik društva koje se vek i po bori protiv požara.

-Naša saradnja je više od prijateljstva i sve je počelo 2013. godine kada su Užičani obeležavali 90 godina DVD Užice. Pre četiri sedmice DVD LJutomer je obeležio 150 godina postojanja i Užičani su bili kod nas. Sve ovo što se dešava između vantrogasnih društava prešlo je granice prijateljstva i profesionalne saradnje i pretvorilo u lično, čak i porodično. Tu smo zbog topline i iskrenosti koju smo našli kod naših užičkih kolega – navodi Danilo i dodaje da će u slučaju gradnje Vatrogasnog doma na Kadinjači obavezno doći i fizički da pomognu i učestvuju u nabavci građevinskog materijala. DVD LJutomer ima 58 operativnih članova-profesionalaca i 208 potpornih. U Sloveniji je sistem DVD-a takav da je u društvu 80 odsto dobrovoljaca, a 20 odsto profesionalnih članova. Užički DVD iduće će godine obeležiti vek postojanja. Na proteklih pet Olimpijada uvek je imalo ekipu, juniorsku ili seniorsku, a za razliku od ostalih u Srbiji jedino Užičani imaju žensku vatrogasnu ekipu za takmičenje. Na čelu društva je Dragica Jevtović, nekadašnja načelnica policijske uprave Užice, prva žena u istoriji Srbije. Ona kaže da je donacija u vozilima nit koja užičke i slovenačke vatrogasce pre svega povezuje kao ljude.

– Kada odemo kod njih u Sloveniju osećamo kao da smo došli kod najbližih, najrođenijih. Dobar deo opreme i vozila koja posedujemo nabavljena je zahvaljujući našim prijateljima iz Slovenije. Saradnja je prerasla u međusobno druženje i poštovanje i više je od saradnje – dodaje Jevtović i napominje da nije lako naći sredstva ni za polovna, a kamoli li za nova vatrogasna vozila. Praksa DVD je jako razvijena u Sloveniji i gotovo svako veće naselje ima svoje društvo. Maribor, grad sa oko 100.000 stanovnika ima 11 DVD-a. Jedno od njih je Pobrežje koje postoji 118 godina čiji je predsednik Darko Hergamas. Imaju 110 članova sa seniorima i omladinom, od čega su 43 operativna člana koja su prošla sve obuke.

-Trudimo se da uspešnim radom ostanemo verni tradiciji i dobro smo organizovani. Od opštine dobijamo sredstva za održavanje vatrogasnih domova, troškove održavanja, opremu. Osiguravajuće kuće od svih vrsta osiguranja odvajaju procenat tako da možemo kupiti neko novo vozilo i to su veće stavke. I sami prikupljamo sredstva, bilo da u pitanju iznos od tri, pet evra… Oko 60 odsto sredstava dobijamo od opštine, a 40 moramo sami da skupimo. Zaista je potrebno dosta para, recimo za nabavku vozila koje košta 300.000 evra – priča Darko iz mariborskog Pobrežja koje je jedno od 25 društava koje čini Savez njihove regije.

-Užičani su nam više od prijatelja i naša saradnja je veoma dobra i uvek smo primljeni kao članovi porodice – dodaje Darko. U Sloveniji je regulisano učešće zaposlenih članova DVD-a koji su angažovani na gašenju požara tako da poslodavci dobijaju novčanu nadoknadu za vreme odsustva. O edukaciji mladih za obuku i kasnije takmičenja brine Martin Jerc koji za saradnju DVD Užice i DVD Maribor samo kaže „da ne može biti bolja“. Dvadesetogodišnji Luka Slović član je DVD Kadinjača i želi da pomogne ljudima kada vatrena stihija zapreti. -Želim, da budem deo humane priče, a u poslu vatrogasca vidim najplemenitije što čovek može da ispolji – zbori Luka sa Kadinjače.

Reči zahvalnosti

Jačanju i osnivanju DVD veliku podršku daje Odeljenje za za vanredne situacije Užice na čelu sa načelnikom Sašom Cicvarićem i Vatrogasno-spasilačka jedinica u Užicu na čelu sa Ivanom Bacetićem. Opreme je sve više, a DVD upućuju i reči zahvalnosti novinarima koji su pisanjem doprineli da se prevaziđu birokratske prepreke u vezi registracije vozila iz slovenačke donacije.

Kako je sve počelo?

Legenda užičkog vatrogarstva Radosav Bošković, predsednik Okružnog saveza ističe da su im slovenačke kolege mnogo pomogle i da je saradnja počela sa PGD Maribor koji je donirao jedno tehničko vozilo „mercedes“ i kombi „mercedes“ .

-Sa Mariborčanima se posećujemo dva-tri puta godišnje, a saradnju smo proširili na Ljutomer. Zašto kada su gradovi pobratimi saradnju ne bi proširili i na vatrogasce?Od DVD Ljutomer smo dobili dva vozila za pijaću vodu, tehničko vozilo „mercedes“ i kombi. Sve su to očuvana vozila koja su prešla malo kilometara – navodi Bošković i dodaje da će se u narednom periodu raditi na saradnji sa Vatrogasnim savezom Slovenije na obezbeđenju vozila i za druga društva koja ih nemaju.

Vatrogasni dom

“Putara“ je lokalni naziv državne parcele u blizini srušenog objekta koji su nekad na Kadinjači koristili putari i gde je održano druženje sa Slovencima. Na ovoj zapusteloj livadi DVD Kadinjača želi da napravi igralište za mlade i Vatrogasni dom i nadaju se da podrška lokalne samouprave neće izostati.

Sela

Od gostiju iz Slovenije saznajemo da je kod njih veoma značajno organizovanje vatrogasnih društava po selima, jer mogu biti ključna za brzinu gašenja požara. Za sada je ideja da Kremna i Ravni dobiju svoja vatrogasna društva poput Kadinjače.