Pocetna Društvo Na puzidromu 33 bebe (FOTO)

Na puzidromu 33 bebe (FOTO)

1895
0
Podelite

Na 12. užičkoj „Puzijada“ učestvovala su  33 najmlađa takmičara uzrasta od 8-14 meseci. Ova manifestacija osim takmičenja u brzom puzanju  organizuje se i kao podrška Svetskoj nedelji  dojenja. Zdravstveni radnici Doma zdravlja tradicionalno su davali savete majkama i trudnicama o prednostima dojenja  beba. Za prva tri najbrža učesnika „Puzijade“obezbeđene su nagrade, a Agencija za bezbednost saobraćaja iz Beograda majkama sa više dece poklonila je auto sedišta kao i najboljim na nagradnom konkursa na temu dojenja. Ovu manifestaciju organizuje Udruženje „Roditelj“  uz podršku Grada Užica, Agencije za bezbednost saobraćaja iz Beograda, Doma zdravlja Užice i brojnih sponzora.

Sanja Tošić, majka je petoro dece Jelene, Jovane, Lazara, Jane i Maše, od kojih najstarija ima 23 godine a najmlađa 18 meseci. Ona je laboratorijski tehničar užičkog Doma zdravlja i živi u Sevojnu.

-Ja sam rođena na Kosovu i Metohiji, moja majka je rodila nas četvoro, moja tetka petoro, ali najvažnije je da suprug i ja volimo što imamo puno dece. Ustajem rano i prvo završavam poslove  u bašti, pa onda redom sve poslove kako deca ustaju jedno za drugim. Moj radni dan traje do posle ponoći. Da sam ranije dobila posao za stalno možda bih imala i više dece. Većina se divi što imamo toliko dece a ima i onih koji na to gledaju drugačije. Ali ja sam uvek bila spremna da radim i doprinesem porodici, snalazila sam se  i kada nisam bila zaposlena. Jer kada dobijete toliko dece onda dobijete i neke posebne moći, a moram da istaknem da mi pomažu suprug i ostala deca-objasnila je Sanja.

Jelena Ignjatović Draškić, majka troje dece Jakova, Sunčice i Selene jedna je od učesnica konkursa povodom Svetske nedelje dojenja. Ona navodi da  je uspešno dojila stariju a sada doji i najmlađu bebu od četiri meseca.

-Podržala bih sve majke da doje svoju decu jer ne postoji bolja hrana ali i povezanost majke i deteta je neprocenjiva. Za konkurs je bilo potrebno poslati pesmu i ja sam poslala od Zdravka Ćolića „Pevam danju, pevam noću“ samo što sam ja preformulisala u „Dojim danju, dojim noću“-rekla je Jelena.

Marina Jevtić, iz Udruženja „Roditelj“ ističe da pored takmičenja imaju i savetovalište na otvorenom sa stručnim saradnicima od pedijatra, ginekologa, do pedijatrijske i akušerske sestre.

-Dodelićemo lepe i vredne nagrade, ali i dečja auto sedišta jer tradicionalno sa Agencijom sarađujemo na polju bezbednosti dece u saobraćaju. „Puzijada“ je i kruna podrške dojenju, a mame su bile inspirativne na našem konkursu i za to su nagrađene -rekla je Jevtić.

Andrea Čeliković, koja ima osam meseci pobednica je u prvoj grupi takmičara. Njen tata Darko kaže da se nisu spremali ali da je pobedila zato što se nisu dugo videli, pa ga je poželela.

-Ova je divna manifestacija i treba da ih bude više zbog druženja dece i roditelja-istakao je Darko.

Dr Vesna Misailović, ginekolog-akušer Doma zdravlja Užice kaže da mame najčešće pitaju za prednosti dojenja ali ima tu i problema neposredno posle porođaja koji se uglavnom vrlo lako prevaziđu uz pomoć pedijatara.

-Prednosti dojenja su neprocenjive, kako za bebu jer je to hrana koja nema zamenu, tako i za majku u komforu, ali i za sve reproduktivne organe. Sve više majki sada doji bebe u odnosu na ranije. Iz mog iskustva to je sigurno oko 90 odsto majki, ali taj procenat opada posle nekih šest meseci dojenja. Podrška je uvek značajna, pomoći nekim savetom jer nije uvek lako pogotovu na početku kada mogu da se jave problemi ali i da se uspešno prebrode uz stručni savet majkama nastave da doje-naglasila je dr Misailović.

Veljko Ćurčić, iz Agencije za bezbednost saobraćaja iz Beograda rekao je da tradicionalno sarađuju sa Udruđenjem „Roditelj“ iz Užica u brojnim aktivnostima.

-Ove godine za sve učesnike događaja obezbedili smo nagrade, a roditeljima tri najbrža deteta dodelićemo auto sedišta. Sedišta smo obezbedili i za porodice kojima je to neophodno jer imaju više dece a možda nemaju mogućnost da to sebi priušte. U okviru našeg programa pripremili smo i obuku za pravilno korišćenje dečjih auto sedišta gde su nam ciljna grupa roditelji, koji će  na konkretnom primeru moći da vide kako se dete postavlja u auto sedište  i kako se ono pravilno postavlja u sedište automobila, a sve radi bezbednosti u saobraćaju-naglasio je Ćurčić.

U Srbiji u proseku procenat upotrebe zaštitnih sistema za decu do 12 godina je oko 58 procenata. Od njih oko 90 odsto pravi neku grešku u korišćenju i zato je aktivnost Agencije za bezbednost saobraćaja da ukađe na važnost i značaj pravilne upotrebe zaštitnih sistema za decu.

Dodajmo, da je ovu jednu od najlepših gradskih manifestacija pratio veliki broj publike na Trgu partizana.