Pocetna Kultura Pesme, igre i kolorit narodnih nošnji

Pesme, igre i kolorit narodnih nošnji

695
0
Podelite

Ovogodišnji, 14. Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce“ počeo je juče, u ponedeljak, 15. avgusta u Užicu defileom ansambala iz 11 zemalja kroz grad, a zatim je svečano otvoren pred mnogobrojnom publikom na Trgu partizana. Danas, 16. avgusta, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević sa saradnicima primila je predstavnike učesnika festivala, poželela im dobrodošlicu i uručila im prigodne poklone.

Gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević izrazila je zadovoljstvo što je Užice dobilo još jedan međunarodni festival koji promoviše kulturno nasleđe, ali i sam grad i gostoljubivost Užičana.

-„Licidersko strce“ nosi u sebi duh tradicije i asocira na razmenu najlepših emocija kojih će, verujemo, ovih dana biti u izobilju na svakom koraku – rekla je između ostalog gradonačelnica Užica i istakla da je festival u funkciji zbližavanja, boljeg razumevanja i širenja prijateljstva među narodima, a posebno među mladima. Poručila je učesnicima da iskoriste priliku i da bolje upoznaju bogato užičko kulturno-istorijsko nasleđe, da posete Stari grad, staru hidrocentralu „Pod gradom“ na Đetinji, Staparsku banju, neolitsko naselje, Narodni muzej, Narodno pozorište, da se prošetaju kanjonom Đetinje.

-Ono što je sigurno, to je da ćete iz grada na Đetinji otići sa savladanim koracima „Užičkog kola“ na koje smo veoma ponosni i koje se sa drugim srpskim kolima našlo na UNESKO-oj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa. Neka Užice ovih dana oživi od vaše pesme, igre i kolorita narodnih nošnji kojima predstavljate različite kulture širom sveta – rekla je gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević.

Učesnicima je dobrodošlicu poželeo i Goran Paunović, predsednik Organizacionog odbora i Udruženja građana „Era“ koje je idejni tvorac i organizator festivala „Licidersko srce“.
Na gostoprimstvu Užica i Užičana su se zahvalili predstavnici i članovi ansambala iz Republike Srpske, Bugarske, Ukrajine, Grčke.

Posle prijema kod gradonačelnice Užica, u Jokanovića kući, izložbenom prostoru užičkog Narodnog muzeja, otvorena je izložba narodnih nošnji zemalja učesnika. Prema rečima Vlastimira Veljovića, člana Organizacionog odbora, ovogodišnja izložba koja uvek prati festival, jedna je od najbogatijih do sada i zajedničko je delo učesnika i volontera koji su imali veliku pomoć Narodnog muzeja. Panoe koji prate kostime uradila su deca užičkog Udruženja „Era“.

-Ove godine su se sve zemlje učesnice potrudile da donesu vredne kostime, muške i ženske, što zbog materijala od kojih su rađeni, što zbog ukrasa koji su u većini slučajeva ručne izrade. Rekao bih da su u pitanju svečani kostimi, ali ima i kostima mladih. Jedino su Turci doneli dečiji kostim.

Izložbu je otvorio Ratko Trmčić, član Gradskog veća zadužen za društvene delatnosti.
Zainteresovani mogu pogledati izložbu do 18. avgusta od 10 do 14 časova.

„Licidersko srce“ koje je okupilo dečije ansamble iz Mađarske, Bugarske, Meksika, Ukrajine, Slovačke, Češke, Turske, Grčke, Slovenije, Republike Srpske – BiH i Srbije, gostovaće na Zlatiboru 17, a u Višegradu 18. avgusta. Festival će biti svečano zatvoren u Užicu na Trgu partizana 19. avgusta.