Pocetna Čajetina Predstavljen projekat izgradnje sportskih terena na Zlatiboru

Predstavljen projekat izgradnje sportskih terena na Zlatiboru

592
0
Podelite

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović predstavio je na Zlatiboru projekat izgradnje sportskih terena, koji će realizovati ta opština.

Stamatović je naglasio da je želja opštine da dalje razvija i unapređuje Zlatibor koji je, kako je ukazao, pogodno mesto za pripremu sportskih ekipa i zdravstveni turizam.

“Nemamo dovoljno sportske infrastrukture za pripreme ekipa iz zemlje i inostranstva. Znamo svi da inostrane ekipe neće da dođu na pripreme jer nemaju uslove koje imaju u drugim državama”, rekao je on.

Istakao je da će naredne godine biti izgrađeno do 20 sportskih otvorenih i zatvorenih terena. Rekao je i da Zlatibor ima uslove za smeštaj sportista i da je samo potrebna sportska infrastruktura.Prema njegovim rečima, Zlatibor sada ima 10 sportskih terena, ali to nije dovoljno.

“Biće potrebno oko 10 miliona evra za izgradnju sportskih terena. Do sada su dva terena završena, dva se grade, a gradiće se po fazama”, rekao je Stamatović.

Kazao je da je “sledeći projekat izgradnja zatvorenog sportskog terena od 8.000 gledalaca”, gde bi, kako je naglasio, “mogli da očekujemo da se igraju utakmice evropskog ranga”.

Najavio i projekat izgradnje “Zlatnog grada” koji će se nalaziti na međustanici gondole, na kojem će biti izgrađen golf teren. Rekao je i da će opština izgraditi i jedan kompleks sličan manastiru Hilandar. Podsetio je i na implementaciju projekta reklaže koji se realizuje u saradnji sa vladom Švedske. Kazao je da “projekat podrazumeva odvajanje smeća na mestu nastanka i reciklažno dvorište”.

“Smeće odvozimo na regionalnu deponiju Duboko, koja je već dugo u problemu i shvatamo da ćemo u kratkom vremenskom roku doći u problem sa čvrstim otpadom. Zato radimo selekciju otpada na mestu nastanka”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, kante za odvajanje otpada podeljene su domaćinstvima. Istakao je da će građani manje plaćati naknadu za odnošenje smeća nego što je do sada i moći ujedno da recikliraju i zarade.

Direktorka preduzeća “Gold gondola Zlatibor” Bojana Božanić rekla je da je za nešto više od godinu i po dana rada gondolom na Zlatiboru prevezeno blizu 400.000 putnika.

“Povećali smo kapacitet gondole sa 54 na 72 kabine i samim tim umesto 600 putnika, sada gondola može da preveze 800 putnika za sat vremena”, rekla je Božanić.

Ona je istakla da su u okviru promocije gondole uvedeni i “Dani zdravog života”, odnosno svakodnevne sportske i rekreativne aktivnosti. Prema njenim rečima, neke od njih su promocija streličarstva, škola paraglajdinga, rekreacije pored Ribničkog jezera i škola starih zanata.

Zlatiborska gondola je dugačka devet kilometara i najduža je gondola u Evropi i svetu. Povezuje centar Zlatibora sa ski centrom Tornik preko Ribničkog jezera na kojem se nalazi međustanica.

Ostavite odgovor