Pocetna Čajetina LEPOTICA PLANINSKIH KRAJOLIKA

LEPOTICA PLANINSKIH KRAJOLIKA

409
0
Podelite

PONOSNA, DRUGAČIJA I JEDINSTVENA – LEPOTICA KOJA KRASI ZLATIBOR, SPAJAJUĆI SAM CENTAR OVE PLANINE SA SKI CENTROM TORNIK, PREKO RIBNIČKOG JEZERA, NA KOM SE NALAZI MEĐUSTANICA, NAJDUŽA JE PANORAMSKA GONDOLA NA SVETU

Za realizaciju velikih stvari često je potrebno puno truda, energije, timske saradnje, predanosti i kretaivnosti – put stvaranja nije lak, izazovan je, ali je na samom kraju uspešan – tome svedoči i postojanje i funkcionisanje Gold gondole, najduže panoramske gondole na svetu, koja, pored domaćih turista, zavređuje pažnju posetilaca iz Indije, Pakistana, Kine, Egipta, Malte i drugih svetskih mesta. Nije nepoznanica ni da se dogodi prosidba u nekoj od kabina, ali i da planetarno poznat TV kanal Nacionalna geografija snimi emisiju o gondoli.

Kako je sve počelo? Ideja o postojanju, danas naširoko poznate gondole, seže u šezdesete
godine prošlog veka, ali će tek nekoliko decenija kasnije doći do realizacije. Na Preobraženje, veliki verski praznik, 2015. godine, postavljen je kamen temeljac na mestu gde je današnja početna stanica. Pet godina kasnije, na isti veliki prazinik, puštene su prve kabine pre nego što će se krenuti sa komercijalnom upotrebom. Prvi putnici su uživali u prizorima od centra Zlatibora do vrha Tornika 2021. godine. Ovaj praznik ostaje upamćen i upisan u dalji istorijski tok i zamisao koja postaje sve šira i raskošnija.

Do sada najveća i najznačanija loklana investicija – sav novac u iznosu od 13,5 miliona
evra u celosti je obezbeđen uz budžeta opštine kako bi se ceo projekat izveo i realizovao. Sam projekat bio je izazov za sve učesnike, kako za opštinsku upravu i rukovodstvo, tako i za građansku operativu. Celokupan čin realizacije iziskivao je, kako stručnost i predanost, tako i hrabrost, jer je ovakva instalacija bila prva te vrste u Srbiji.

Brojke kazuju dosta toga, ali tu je tek početak – novi sadržaji su u ponudi. Za više od
godinu dana, prevezlo se oko 400.000 putnika, a samo u prvoj godini rada vozilo se 250.000 putnika. Ovog leta, posetioci su imali priliku da uživaju u nizu dodatnih sadržaja – paraglajdingu, streličarstvu, starim zanatima, sportskim i adrenalinskim aktivnostima, kao i u rekreaciji sa Čigote i danu zdravlja, a važno je napomenuti da je odnedavno u ponudi i tjubing staza. Svi posetioci mogu uživati u jedinstvenoj vožnji u trajanju od 30 minuta, dok su sve kabine prilagođene osobama sa invaliditetom, skijašima, roditeljima sa decom u kolicima, ali posetiocima koji mogu povesti svoje ljubimce.

Važan je i aspekt prepoznavanja učinjenog. Prethodne godine, Gold gondola nagrađena je
Turističkim cvetom koji dodeljuje Turistička organizacija Srbije za doprinos unapređivanju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga. Postojanje funkcionisanje gondole značajno je, kako za sam Zlatibor, tako i za ceo Zlatiborski okrug, jer dolazak turista i iz sveta i iz regiona pospešuje procvat turizma i predstavljanje ovih krajeva u afirmativnom i pozitivnom svetlu – prema planovima i procenama, u budućem periodu očekuje se i milioniti posetilac.

Ukoliko niste ili želite opet – možete se voziti svakog radnog dana od 10č do 16č, a poslednja poslednja vožnja sa Tornika je u 17č. Radno vreme vikendom je od 9č do 10.30č, dok je poslednja vožnja sa Tornika je u 17.30č.

Zlatna gondola na zlatnoj planini simbol je jedinstvenog, modernog i sadržajnog – niz i još
raskošnije slike nastavljaju se posetom svakog turiste i svakim sadržajem ponaosob koji je na raspolaganju posetiocima.

Bojana Božanić, direktorka Gold gondole