Pocetna Kultura Dribling duha na malom prostoru

Dribling duha na malom prostoru

559
0
Podelite

Promocija knjige „Vremena više nema -razgovori sa Radom Jovanovićem“, književnika i novinara Zorana Jeremića, održana je u užičkoj Narodnoj biblioteci u petak, 30. septembra u okviru programa obeležavanja Dana grada. Knjiga sadrži novogodišnje intervjue od 2007. do 2016. godine koje je Jeremić radio sa ovim značajnim aforističarom za naš nedeljnik „Vesti“. Povodom pet godina od smrti Rada Jovanovića, knjigu je izdalo Udruženje „Kolektiv“ u saradnji sa Bibliotekom „LJubiša R. Đenić“ u Čajetini, a uz pomoć Grada Užica

O knjizi su govorili, osim autora Zorana Jeremića i Zoran Žeravčić, predstavnik izdavača, dr Slobodan Simić, satiričar i psihijatar, dr Ana Stišović Milovanović, književni kritičar i Toni Stanković, prijatelj Rada Jovanovića, vlasnik nekadašnjeg nedeljnika „Užička nedelja“ u čijem je osnivanju učestvovao i Rade Jovanović i prvih godina bio njegov glavni i odgovorn urednik.

Prema rečima Dušice Murić, direktorke Narodne biblioteke Užice, Rade Jovanović je „erski duh doveo do savršenstva i učinio ga prepoznatljivim i van užičkog kraja“. Zoran Žeravčić, smatra da je Rade Jovanović koji je znao da kaže da se bavi „driblingom duha na malom prostoru“ zaboravljen u Užicu iako je odmah posle njegove smrti bilo je obećanja da će biti organizovan festival humora u gradu na kojem bi bila dodeljivana nagrada „Rade Jovanović“. Međutim, od toga nije bilo ništa. Nagradu koja nosi njegovo ime umesto Užica, dodeljuje Beogradski aforističarski krug.

–Ostali smo veliki dužnici Radu Jovanoviću koji je proneo ime ovog grada i erskog humora ne samo na prostoru bivše Jugoslavije već i šire – istako je Žeravčić.

Dr Slobodan Simić, satiričar i psihijatar, predsednik Beogradskog aforističarskog kluba navodi da je ovo još jedna u nizu dragocenih knjiga koja je svedočanstvo o velikom i važnom čoveku koji je živeo i radio u Užicu.

-Rade Jovanović slovi za najboljeg srpskog aforističara svih vremena – ističe dr Slobodan Simić i ukazuje da je Jovanović i danas veoma aktuelan. NJegova neverovatna veština da anticipira, predviđa, pretpostavlja, najavljuje, čini ga, prema rečima Simića, svojevrsnim literarnim prorokom.

Autor Zoran Jeremić, između ostalog, ističe:

-Želeo sam da se posle pet godina od smrti Rada Jovanovića setimo šta je govorio, kako, kome i zašto je govorio. Mislim da se iz toga vidi zašto se njegova prva knjiga zove „San je da sve ovo sanjamo“.

Rade Jovanović (1939-2016) rođen je u Srebrenici, ali je najveći deo života proveo u Užicu gde je radio kao profesor srpskog jezika i književnosti. Objavio je sedam knjiga epigrama, satiričnih aforizama i aforizama o sportu, ženama i muškarcima. Prevođen je i čitan na engleskom, italijanskom, baskijskom, rumunskom, poljskom, ruskom i drugim stranim jezicima. Zastupljen je u brojnim antologijama i zbornicima humora i satire u Srbiji i inostranstvu. Između ostalog, bio je saradnik Radio Beograda, Radio Sarajeva, Novog Sada, Zagreba, kao i brojnih satiričnih i humorističkih novina. Nagrađivan je najznačajnijim nacionalnim i međunarodnim nagradama.