Pocetna Društvo EDUKACIJA MLADIH VOZAČA I UČESNIKA U SAOBRAĆAJU

EDUKACIJA MLADIH VOZAČA I UČESNIKA U SAOBRAĆAJU

399
0
Podelite

U organizaciji Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije i Saveta za saobraćaj grada Užica uz podršku Udruženja ,,Roditelj”, Saobraćajne škole, Crvenog krsta i Saobraćajne policije organizovana je dvodnevna edukacija namenjena prvenstveno učenicima završnih razreda srednjih škola.

Deo aktivnosti realizovan je na Gradskom trgu, gde su postavljeni simulatori čiji je cilj, prema rečima Veljka Ćurčića iz agencije za bezbedost saobraćaja, prikazati šta se dešava pri sudaru ili prevrtanju automobila i to pri minimalnoj brzini od 6 kilometara na sat.

-Važno je da i sami uvide koliko je zapravo važna upotreba zaštitih pojaseva i za vozača i za putnike. Jednostavno u tim godinama želja za dokazivanjem, osećaj svemoći, lažno samopouzdanje dovode veoma često do toga da donesu pogreše odluke i precene svoje mogućnosti. Ako tome dodamo alkohol, upotrebu mobilnih telefona i prekoračenje brzine, onda kao posledicu imamo saobraćajne nezgode sa veoma tragičnim posledicama. Činjenica je da samo kontinuiranim zajedničkim radom možemo doći do dobrih rezultata.

-Svaki pojedinac može i mora dati svoj doprinos, a mi ćemo u narednom periodu izdvojiti neophodna sredstva za realizaciju brojnih edukativnih aktivnosti namenjenih kako učenicima nižih razeda osnovnih škola, tako i srednjoškolcima koji su tek dobili ili će uskoro dobiti vozačku dozvolu. I predavanja na Pedagoškom fakultetu koja organizujemo u ova dva dana za cilj imaju skretanje pažnje na posledice koje mogu biti kobne. Oko 800 srednjoškolaca imaće priliku da čuje lična iskustva onih koji su učešćem u saobraćajnim nezgodama postali osobe sa invaliditetom. Sve su to načini da utičemo na svest svih učesnika u saobraćaju i pokušamo da broj saobraćajnih nezgoda svedemo na najmanju moguću meru.

Ovakve aktivnosti poručili su organizatori, biće intezivirane, naročito zbog činjenice da se u poslednje vreme beleži veliki broj saobraćajnih nezgoda koje za posledicu imaju gubitak života mladih ljudi.