Pocetna Društvo PRIJAVE ZA SUFINANSIRANJE UGRADNJE SOLARNIH PANELA

PRIJAVE ZA SUFINANSIRANJE UGRADNJE SOLARNIH PANELA

398
0
Podelite

U cilju zaštite životne sredine i u skladu sa merama koje se realizuju objavljen je još jedan javni poziv upućen fizičkim licima na teritoriji grada Užica. Reč je o javnom pozivu za sufinansiranje ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije na porodičnim kućama.

Kako ističe gradska većnica za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nada Jovičić zadovoljstvo je i ovaj javni poziv uputiti u danima kada se obeležava Evropska nedelja demokratije na lokalnom nivou,čija je glavna tema upravo zaštita životne sredine.

-Ovaj poziv odnosi se na ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije na porodičnim kućama i unapređenje termotehničkog sistema putem ugradnje kalorimetara, cirkulacionih pumpi, termostatskih ventila i delitelja toplote. U saradnji Ministarstva rudarstva i energetike i grada Užica za ovaj poziv opredeljeno je 10 miliona dinara, od čega osam miliona za solarne panele i 2 miliona dinara za unapređenje termotehničkih sistema. Mogu se prijaviti svi zainteresovani građani sa svojim projektima, osim onih koji su sklopili ugovore u prethodne dve godine za ovakve ili slične mere i te mere nakon potpisivanja ugovora nisu realizovali i onih koji su u toku ove kalendarske godine već potpisali ugovore za bilo koju meru energetske efikasnosti.

Za meru nabavka i ugradnja solarnih panela, invertera i prateće instalacije za porodične kuće maksimalni iznos sredstava podsticaja koji se dodeljuje, predstavlja manji iznos od 150% od vrednosti ukupne investicije sa PDV-om, a maksimalno 420 hiljada dinara sa PDV-om, i iznosa koji se dobija množenjem snage panela u kW iz dostavljene profakture, sa iznosom od 70 dinara sa PDV-om.

Za meru unapređenje termotehničkih sistema zgrade, putem zamene sistema ili dela sistema efikasnijim sistemom putem ugradnje elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi za porodične kuće, udeo sredstava podsticaja iznosi 50% od iznosa predračuna za radove i opremu sa PDV-om, a maksimalno 15 hiljada dinara sa PDV-om po cirkulacionoj pumpi. Za opremanja sistema grejanja sa uređajima za regulaciju i merenje predate količine toplote objektu (kalorimetri, delitelji toplote, balans ventili) za stanove, udeo sredstva podsticaja iznosi 50% od iznosa predračuna za radove i opremu sa PDV-om, a maksimalno 15 hiljada dinara sa PDV-om po kalorimetru, hiljadu dinara sa PDV-om po delitelju toplote i 1500 dinara sa PDV-om po termostatskom ventilu.

Sva dokumentacija neophodna za prijavu nalazi se na zvaničnoj internet stranici grada Užica, na oglasnoj tabli grada Užica, a može se preuzeti i na portirnici Gradske kuće i u Gradskoj opštini Sevojno. Javni poziv otvoren je do 4. novembra.