Pocetna Društvo NA PETKOVICI ZA SVAKOG PO NEŠTO

NA PETKOVICI ZA SVAKOG PO NEŠTO

421
0
Podelite

JKP ,,Bioktoš” je organizovao tradicionalni vašar Petkovicu na lokaciji ,,Međaj” – ulicom Mihaila Pupina, duž ulice Međaj i na prostoru mosta Kralja Aleksandra.

Vašar traje večeras do 19 časova, a zavisno od izložene robe primetno je da su cene nešto više nego lani, ali ipak prihvatiljivije za razne artikle u odnosu na to koliko koštaju su radnjama.

Ko se ponadao da će jesenke kao prošle godini kupiti za sto dinara, odmah da kažemo da je ove duplo skuplje. Petkovica je dan kada se obično pazare čarape za zimu. Ima ih raznih vrsta, a što se tiče cena zavisno od kvaliteta paket od dvanaest pari muških čarapa je 500 dinara, dok su pamučne i naložene par za 200 dinara, ili tri para po toliko. Ženski hulapkop je oko 100 dinara i uglavnom proizvodnja domaćih fabrika.

Donji delovi trenerki uglavnom turska roba su oko 800-900 dinara. Izložene su i posteljine, a kome nedostaju jastučnice raznih veličina mogu se kupiti po jako prisupačnim cenama, dok se turski peškiri dobrog kvaliteta mogu naći po 120 dinara za komad ili jeftinije ukoliko se uzima više komada.

Muški džemperi dobrog kvaliteta mogu se pazariti od 1500-2000 dinara. Vašar na Međaju za mnoge poljoprivrednike je prilika i da se kupe novi gumeni piroćani koji su 700 dinara, dok je cena gumenih čizama, zavisno od toga da li su naložene ili ne 1000-1500 dinara.
Izloženi su i kotlovi u kojima se obično sprema riblja čorba ili neki drugi gurmanluk. Zavisno od veličine cena je od 3 do 4,5 hiljada dinara, a dobro se prodaju i mašine za mlevenje mesa sa dodacima za mlevenje paradajza.

Prodavci nameštaja i pletenih korpi u ,,salonu” su prema Plaži, dok je vidno i interesovanje za zavese koje se mogu kupiti na nekoliko mesta. Leskovačka paprika mlevena i sušena za punjenje prilično je poskupela, ali ko voli nek izvoli.

Najveću pažnju mališana privlače štandovi sa sitnim životinjama, papagajima, kanarincima i akvarijumskim ribicama i zečevima i naravno licideri sa šarenim bombonama i lizalicama.

Posle dve korona godine opet reka ljudi pored Đetinje na sunčanom oktobarskom danu i radost što Petkovica ne izostaje.