Pocetna Društvo SEVOJNO: SPORTSKA SALA DECI ILI DALJI PROTESTI U UŽICU

SEVOJNO: SPORTSKA SALA DECI ILI DALJI PROTESTI U UŽICU

1560
0
Podelite

U Sevojnu je održan protest u organizaciji opozicione Zdrave Srbije na inicijativu nezadovoljnih roditelja zbog toga što sportska sala koja je završena pre dve godine još nije stavljena u funkciju.

Sa ovog skupa upućen je apel opštinskoj i gradskoj vlasti i nadležnim ministarstvima da preduzmu sve kako bi objekat u koji su uložena značajna sredstva priveo nameni i deci i mladima obezbedilo bavljenje sportom.

Avram Ilić, otac troje dece i odbornik Zdrave Srbije u sevojničkoj i užičkoj skupštini kaže da su roditelji obmanuti, jer dve godine sportska sala u Sevojnu stoji zatvorena. Navodi da je pred poslednje lokalne izbore predata na korišćenje nezavršena, jer nije dobila potrebnu licenciranu sportsku opremu što znači da je škola „Aleksa Dejović“ bez potrebnih dozvola ne sme koristiti. Prema informacijama koje je izneo da problem bude veći 2023. godine ističe rok za upotrebu sale koja za sada nema opremu, koševe, golove, strunjače, kozliće i druga sportska pomagala.

-Apelujemo da se sportska sala stavi u funkciju kako bi je deca koristila u redovnoj nastavi i za ostale sportske aktivnosti, jer Gradska opština Sevojno neme drugu sportsku salu. U suprotnom proteste ćemo nastaviti, jer kako je gradska vlast došla u Sevojno da „otvori“ halu tako ćemo mi iz Sevojna otići u Užice na protest do ispunjenja zahteva ili ćemo napraviti referendum za koji nam je potrebno 10 odsto potpisa birača za izglasavanje nepoverenja opštinskoj vlasti – rekao je Ilić uz opasku da posle izbora nikoga iz Ministarstva i lokalne samouprave ova sala više nije zanimala. On dodaje da su sevojnički roditelji čija deca žele da se bave sportom izloženi dodatnim troškovima pre svega prevoza dece u Užice.

Podseća da je projekat za sportsku salu u Sevojnu napravljen 2012. godine. U izgradnju se krenulo 2019. godine, da bi građevinski bila završena 2020. godine, a otvorena 2021. godine da bi krajnji rezultat bio izostanak koršćenja.

-Samo tražimo od nadležnih ministarstava, čak i kada nisu izbori da nama u malim sredinama pomognu sada, bićemo zahvalni i čestitati – poručio je Ilić.

Prema njemu, postoje indicije da je novac opredeljen za nabavku sportske opreme za salu u Sevojnu preusmeren za sportsku salu u Krčagovu u koju je u martu dolazio predsednik Republike.

Protestna šetnja počela je u „Krugu“ i završena kod spomenika. Otac dva sina Dušan Ostojić čija se deca bave sportom kaže da ga politika ne zanima, ali da su deca primorana da idu u Užice na treninge i da ih roditelji voze što je dodatan trošak. Ističe da nije lako roditeljima da decu koja su prvi ili drugi razred osnovne škole puste same u Užice na trening u večernjim satima.

-Istakao bih nepovoljne termine koji sevojnički klubovi dobijaju u sportskim objektima u Užicu. Ponekad u osam ujutro, ponekad u osam uveče, klubovi jedva uspevaju dva termina da sastave sedmično – svedoči Ostojić obrazlažući problem za sredinu koje ima i košarkaške, karate, gimnastičarske i druge klubove… Dodaje da zbog svega deca rano ostavljaju sport. Branislav Palurović, deda petoro unučadi pridružio se protestu kod spomenika kritikujući SNS vlast za oblak prašine u kome se Sevojničani guše mesecima zbog neasfaltirane glavne ulice posle radova na zameni magistralnog cevovoda, kao i napravljene pešačke prelaze na magistrali za đake iz Rujevca umesto obećane pasarele još pred izbore u Sevojnu dok je ministarka građevinarstva bila Zorana Mihailović. Napominje da pored sportske sale, Sevojno nema ni bazen na kome su se nekada i Užičani kupali.

Dušan Matić, odbornik DS-a u sevojničkoj skupštini kaže da su roditelji ogorčeni kao i on, jer je sportska sala samo jedna od stvari koja se u Sevojnu ne radi. – Mnogo je problema o kojima možemo da pričamo, ali malo nas je. Pre ovog skupa dobio sam informaciju da je nekim ljudima i zaprećeno, žao mi je što se nisu oglušili na pretnje i u većem broju pokažemo da nećemo tolerisati takvo ponašanje vlasti – rekao je Matić. Aleksandar Sokić kaže da je nezadovoljan građanin Sevojna, jer voli sport, naročito fudbal i ističe da bi sportska sala služila ne samo deci već i rekreativcima.