Pocetna Некатегоризовано EU sredstva za inovatore i preduzetnike

EU sredstva za inovatore i preduzetnike

129
0
Podelite

Evropska unija putem nekoliko svojih programa dodeljuje bespovratna sredstva preduzećima, preduzetnicima, mikro i malim pravnim licima, zadrugama.

Ove sredstva i programi implenetiraju se kroz Fond za inovacionu delatnost i Razvojnu agenciju Srbije. Preko Fonda za inovacionu delatnost mogu konkurisati inovativna preduzeća i timovi. Na raspolaganju su im novi javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava kroz programe finansiranja Fonda za inovacionu delatnost, i to do 15. novembra ove godine. Sredstva u visini od 3,2 miliona evra zajednički kroz IPA projekat „Povećanje kapaciteta i tehnološke spremnosti malih i srednjih preduzeća“ obezbeđuju Republika Srbija i Evropska unija.

U zavisnosti od programa, Fond dodeljuje od 80.000 do 300.000 evra po pojedinačnom projektu, a preduzeća su za implementaciju projekta u obavezi da obezbede i deo sredstava iz drugih privatnih izvora. Na taj način, Fond zajedno sa preduzećima učestvuje u istraživanjima i razvoju inovativnih rešenja, koja posledično imaju pozitivan uticaj na nacionalnu privredu.

Projektne prijave iz svih oblasti nauke i tehnologije i svih industrijskih sektora podnose se putem portala, a neophodna dokumentacija za prijavu i detaljne informacije o javnom pozivu nalazi se na internet prezentaciji Fonda.

Za sredstva preko Razvojne agencije Srbije zainteresovani se mogu prijaviti na konkurs „Srbija i EU – OPREMA ZA PRIVREDU“ do utroška sredstava, a najkasnije do 31.decembra ove godine. Konkurs je namenjen preduzetnicima, mikro i malim pravnim licima, zadrugama, privrednim subjektima koji obavljaju proizvodnu, odnosno, građevinsku delatnost.

Čak 1,9 milijardi dinara bespovratnih sredstava obezbeđeno je iz budžetskih sredstava, dok su dodatna sredstva obezbeđena iz pretpristupnih fondova EU – IPA 19, u iznosu od 10 miliona evra.

U pitanju je kombinacija bespovratnih sredstava i povoljnih kredita kod poslovnih banaka odnosno finansijskog lizinga kod lizing kompanija. Ministarstvo privrede sufinansira nabavku nove opreme direktno uključene u proces proizvodnje razmenljivih dobara i nove opreme za izvođenje građevinskih radova, i to u vidu bespovratne pomoći u iznosu od 25 odsto neto vrednosti opreme koja se nabavlja, 70 odsto neto vrednosti opreme se finansira iz kredita poslovnih banaka ili finansijskog lizinga lizing kompanija (partnera na Programu), a 5 odsto je učešće samog privrednog subjekta. Primarno sredstvo obezbeđenja kredita je zaloga nad kupljenom opremom.

Autor: Radojka Popović

Ostavite odgovor