Pocetna Društvo TRIBINA ,,ČIJA JE ZAPADNA SRBIJA”?

TRIBINA ,,ČIJA JE ZAPADNA SRBIJA”?

489
0
Podelite

U Užicu je održana tribina „Čija je zapadna Srbija?“ u organizaciji zeleno-levog poslaničkog kluba ,,Ne davimo Beograd”, u saradnji sa udruženjima i aktivistima iz užičkog kraja. Osnovna poruka sa skupa koji je održan u sali Gradske skupštine jeste decentralizacija Srbije kako bi građani odlučivali o pitanjima u sredinama i gradovima u kojima žive, umesto da odluke donosi samo ,,jedna glava”.

Narodni poslanik Zeleno-levog poslaničkog kluba Đorđe Pavićević najavio je osnivanje i registraciju nove stranke početkom iduće godine koja će okupiti lokalne organizacije i aktiviste uz reči da to neće biti beogradska stranka već će koristititi iskustva ,,Ne davimo Beograd” u političkom aktivizmu i dosadašnjem radu.

Pavićević, koji je i profesor na FPN-u, rekao je da umesto građana odluke o svemu u Srbiji donosi jedna glava misleći predsednika države i da je stanje u zapadnoj Srbiji loše kao u ostalim delovima Republike. Na tribini su navedeni nepoštovanja interesa građana i Pavićević je kao nedopustivo naveo da visok procenat gradova u Srbiji, oko 60 odsto nema javni prevoz i da se delatnost prebacuje na privatnike.

Na skupu je govorio aktivista Vladan Sinđić koji je rekao da je Užice ,,žrtva” centralizacije u protekle dve decenije i da su mnoga sedišta javnih preduzeća iz grada na Đetinji preseljena u Beograd i druge gradove poput Kraljeva, Kragujevca i Čačka. On je naveo primere kašnjenja rekonstrukcije Barske pruge dok je auto-put zaobišao Užice, kao i da od aerodroma Ponikve za civilni saobraćaj nema ništa, dok je u međuvremenu samo vlasništvo sa Grada preneto na Republiku i osvrnuo se na ekološke probleme Užica, stanje vodovodne i kanalizacione mreže.

Jovanka Lučić, aktiviskinja iz Užica, ostvnula se navela je da je problem Užica i drugih lokalnih samouprava u tome što su u lokalnim vlastima „puki stranački poslušnici“.

-Zaista je teško da normalan i kulturan čovek može da pomisli da može nešto da promeni. Kada sam bila srednjoškolka, bilo je pokušaja promena, ali sada beli magovi gostuju na televizijama sa nacionalnim frekvencijama, i u takvoj atmosferi, zaista je teško i pomisliti da može nešto da se promeni – navela je Lučić.

Na tribini je govorio i Bogdan Radovanović iz Inicijative za Požegu, a navedeno je da Užice ima jednog narodnog poslanika Ivanu Parlić (NS),a da aktulna vlast predvođena SNS-om u ovom gradu nije dobila podršku, dok recimo Priboj ima četiri predstavnika u srpskom parlamentu.

Žanka Erić