Pocetna Društvo PREMIJERA ,,VASILISE PREKRASNE”

PREMIJERA ,,VASILISE PREKRASNE”

417
0
Podelite

U nedelju, 27. novembra, na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Užicu, u 18 časova biće izvedena 556. premijera, „Vasilisa Prekrasna“, scenska bajka za decu koju je Miodrag Miša Stanisavljević (1941-2005) napisao 1972. godine, u režiji glumca, prvaka drame užičkog pozorišta Vahidina Prelića koji i igra u predstavi, a autor je i scenografije. Kostime je uradila Tamara Bušković, muziku Luka Stanisavljević, sin Miše Stanisavljevića, dizajn zvuka Nikola Pejović, a dizajn svetla Aleksandar Rosić. Uloga Vasilise poverena je Vanji Kovačević, a u predstavi igraju, osim Vahidina Prelića i Dejan Maksimović, Branislav Ljubičić, Janko Radišić, Nikola Penezić, Biljana Prokić, Tijana Karaičić Radojičić, Divna Marić i Biljana Zdravković.

-„Vasilisa Prekrasna“ je slovenski ep i mislim da Miša Stanisavljević tu najviše piše o nama, više nego o aždajama i prinčevima. Stariji će se prepoznati, a deci će biti veoma interesantno. Tekst „Vasilisa Prekrasna“ otvorio mi je „neki“ začaran svet za decu. Pored te Ezopovske basne, bajke o alama i vešticama, ovaj tekst Miše Stanisavljevića govori i onama samima u nekom sociološko-političkom kontekstu.

Njegova Vasilisa nije samo bajka o carevim sinovima već edukativna priča da Ne znači – Ne. Ne može neki bahati velmoža (zmaj Ognjen) da tek tako otima sve što misli da mu pripada samo zato što je u stanju da bljuje vatru. S druge strane carević Ivan koji je maltretiran od strane svojih najbližih (braće) uspeva i dokazuje da pojedinac zaista može promeniti svet na bolje – kaže Vahidin Prelić koji se slučajno našao u ulozi reditelja. Predstavu je počeo da režira Nemanja Ranković, umetnički direktor Narodnog pozorišta Užice koji je iz zdravstvenih razloga morao da se povuče. Vahidin Prelić je do sada odigrao brojne, značajne uloge u užičkom pozorištu, ali radi i u drugim pozorištima po pozivu. Nedavno smo ga gledali na 27. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu, ne samo u užičkoj, već i u predstavi Gradskog pozorišta Podgorica „Bez portfelja“, Stevana Koprivice u režiji Branislava Mićunovića.

Proteklog leta bio je angažovan i u nekoliko domaćih televizijskih serija koje će publika imati priliku tek da vidi, a pojaviće se i u jednom američkom projektu. Ističe da mu nije bilo lako režirati i igrati istovremeno. Pre 24 godine je radio autorski projekat „Hamlet mašina“ i tada je bio i reditelj i glumac. Posle toga nije ništa režirao.

-Ovo mi je prva režija predstave u kojoj i igram i bilo je malo teže i glumcima i meni. Jer ono što vidimo dole nije i ono što vidimo gore – rekao je Prelić i istakao da je veoma zadovoljan kolegama, glumcima sa kojima je radio i da bolju ekipu nije mogao dobiti. Ostvario je i izuzetnu saradnju sa komozitorom, Lukom Stanisavljevićem, bez obzira što nije mogao prisustvovati probama pošto živi u Holandiji.

Glumac Janko Radišić očekuje da će se iz odlične rediteljsko-glumačke saradnje izroditi dobra predstava.

-Mislim da je bitna energija na sceni, a mi je imamo. To je najbitinije u svakoj predstavi. Lepo radimo i kad mi uživamo na probama i deca će uživati. Za glumca Branislava Ljubičića, rad na predstavi, takođe, je bio uzbudljiv i interesantan.

-Trudićemo se da deci ostavimo što bolji pozorišni doživljaj – ističe Ljubičić.

Prema pisanju Ružice Marjanović, profesorke književnosti u Užičkoj gimnaziji, „Miodrag Stanisavljević je izuzetna dramski pisac, pesnik, esejista i hroničar jedne velike istorije beščašća. Čak je i stručnim krugovima nedovoljno poznat, iako nema mnogo dramskih pisaca čije su drame za decu doživele više od dvadeset premijera, ako se može verovati prikupljenim rasutim podacima. A oni kažu da je užičko izvođenje „Vasilise Prekrasne“ 2022. godine peta premijera Mišine drame nastale na osnovu ruske narodne skaske. Bio je prvi magistar dramaturgije u nas i njegova teza ubrzo je postala univerzitetski udžmenik, objavljena kao „Epika i drama“ – neka pitanja „dramskog prevođenja“ epskih narodnih opesama. Tu veštinu „dramskog prevođenja“ usmene tradicije superiorno je pokazao u „Nemuštom jeziku“, „Vasilisi Prekrasnoj“, „Priči o carevom zatočniku“ koja je pod imenom „Legenda o Mitru seljaku“ izvedena u užičkom pozorištu 1979. godine“.

Rada Popović