Pocetna Društvo SEDAM DECENIJA ZAJEDNIČKOG ŽIVOTA

SEDAM DECENIJA ZAJEDNIČKOG ŽIVOTA

1435
0
Podelite

Miroslav i Stanimirka – Cana Marjanović Marjanović, rodom iz Dobroselice nedavno su obeležili redak jubilej koji zaskužuje iskrene čestitke svojih sugrađana.

U vremenu kada sve kratko traje, pa i ljubav obeležiti sedam decenija braka predstavlja nesvakidašnji događaj. U našem Užicu, dvoje naših sugrađana, Stanimirka i Miroslav Marjanović, 24. novembra obeležili su 70 godina braka, skromno kao što je i njihov zajednički život sa svim radostima i nedaćama koje prate i živote običnih ljudi.


Da se pod jedan krov okupe četitri generacije jedne porodice, roditelji, deca, unuci i praunuci, redak je slučaj, a povod jedinstven, ne samo za Užice već i za celu Srbiju. Stanimirka – Cana rođena je 1934. godine, a Miroslav 1931. godine.u zlatiborskom selu Dobroselica u zaseoku Donje Selo, gde se prvobitno nastanio i predak svih Marjanovića na Zlatiboru, Marjan negde oko 1800. godine.

Odrasli su u svom selu, radeći sve poslove uobičajene na seoskim imanjima, u skladu sa uzrastom i vremenima u kojima su živeli. Borbenost generacija koje su potekle iz ovog sela dokazana je i pokazana uvek, a vrednoće na pretek.


Brak su sklopili 24. novembra 1952.godine u prostoriji, tada opštinskog Doma kod poznate Dobroseličke crkve brvnare koja je slavno mesto okupljanja naroda dobroseličkog vekovima unazad. U selu su proveli sledećih osam godina a 1961. godine doselili u Užice, gde je Miroslav počeo da radi u nekada poznatom trgovinskom preduzeću „Gradina“ u kome je i penziju dočekao.

Svoju sreću počeli su da grade u maloj brvanari u naselju Turica, naselju gde i danas žive, ali u novoj kući građenoj nekoliko decenija, jer samo se tako može uz pošten rad i velika odricanja.

Cana i Miroslav imaju dvoje dece Vladana i Milenku, koji su i sami već uveliko penzioneri. Kako su se godine nizale slavljenici su stekli i najveće porodično bogatstvo petoro unučadi i trinaestoro praunučadi, a u narednoj godini očekuju i četrnaesto praunuče.

Porodica Marjanovića kada se svi okupe, deca , unuci, praunuci, snaje i zetovi, ima oko trideset članova, tačnije sada 29.

U krugu porodice nedavno su obeležili su jubilej, 70 godina braka na kome i ovom prilikom čestitke. Naravno torta nije izostala sa ispisanim brojem godina zajedničkog života. Broj, simbol sedam decenija života trajno je podsećanje na poratnu 1952-gu godinu kada je vladala oskudica, ali je ljubav nadomestila sve. Bio je to početak zajedničkog života, koji uz međusobno poštovanje, razumevanje i podršku i danas traje. O savetima mladima za uspeh u zajedničkom životu jednostavno kažu da brak traje toliko dugo potrebna je prvo ljubav, poštovanje, razumevanje, zdravlje i spremnost da se i malo podeli sa drugima i vodi briga o deci kao svetinji.

Dobro zdravlje i sreću i još mnogo godina zajedničkog života, pored potomaka, rodbine prijatelja i poznanika ovom prilikom Cani i Miroslavu i od Redakcije ,,Vesti”.

Očekuju četrnaesto praunuče

Cana i Miroslav imaju dvoje dece Vladana i Milenku, koji su i sami već uveliko penzioneri. Kako su se godine nizale slavljenici su stekli i najveće porodično bogatstvo petoro unučadi i trinaestoro praunučadi, a u narednoj godini očekuju i četrnaesto praunuče.

Žanka Erić