Pocetna Politika SSP: PORAŽAVAJUĆI REZULTATI POPISA

SSP: PORAŽAVAJUĆI REZULTATI POPISA

490
0
Podelite

Preliminarni rezultati najnovijeg popisa 2022. godine za Grad Užice su porazni i najbolje oslikavaju crnu deceniju vladavine SNS-a. Tako Grad Užice zajedno sa Sevojnom, prigradskim i seoskim mesnim zajednicama, prema najnovijim rezultatima ima ukupno 70.172 stanovnika, dok je prema popisu iz 2011. godine taj broj iznosio 78040, znači 7868 stanovnika manje, navodi se u saopštenju.

– Međutim najporaznija je slika samog grada, jer u Užicu prema rezultatima najnovijeg popisa sada živi 63.702 stanovnika, dok nas je 2011. godine bilo 70.939, znači 7237 stanovnika manje, što po prvi put u istoriji pokazuje da je najviše stanovnika napustilo samo gradsko jezgro i urbanu sredinu, a da je migracija slabija u ruralnim sredinama, jer stanovništvo tih područja bar ima obezbeđenu hranu i mnogi su i zaposleni u gradskim i prigradskim pogonima, dok je gradsko stanovništvo prepušteno samo sebi – navodi SSP. Dodaju da je slogan ,,Brže, jače, bolje sa nama” i rezultat 7.868 stanovnika manje je transparent, koji treba staviti na zgradu lokalne samoprave da se vidi proizvod njihovog desetogodišnjeg rada. Rezultati popisa pokazuju da je i završen talas doseljavanja iz manjih, ruralnih sredina i iz Priboja i Nove Varoši, koji su uveliko promenili sociološku i
kulturološku sliku Užica. Njihovo doseljavanje je do sada, bio način da grad nadomesti gubitak primarnog stanovništva koje se odseljavalo ili u Beograd ili u inostranstvo u potrazi za boljnim životnim uslovima i poslom.

– Sada smo, kao grad bez perspektive postali i njihovo privremeno boravište i odskočna daska za veće centre, kao mali gradovi na Divljem Zapadu, gde se kolonisti snadbeju namirnicima i idu dalje. Užice je odavno izgubilo svoj razvojni put, prestali smo da budemo centar koji nudi nikakvu poslovnu, obrazovnu ili kulturnu perspektivu, a nestaćemo kao grad, ako se sada i pod hitno ne preuzmu mere i političke promene u cilju da se od grada napravi pristojno i perspektivno mesto za dostojanstven život stanovnika u XXI veku. Tu onda pogubnoj ulozi SNSa nema mesta, jer su pokazali da nisu sposobni i dorasli izazovu upravljanja gradom i da pod njima neće ostati niko, ni pod čuvenu Tarabićevu šljivu da sedne – navodi u saopštenju užički odbor SSP-a.