Pocetna Društvo 80 GODINA SLAVE I PONOSA

80 GODINA SLAVE I PONOSA

482
0
Podelite

Svečanim skupom u Domu Vojske Srbije u Beogradu obeleženo je 80 godina od formiranja 35 brigada i 8 divizija – elitnih jedinica Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije čiji su borci na svojim plećima, uz neviđeno junaštvo i hrabrost i uz ogromne žrtve svrstali srpski narod i ostale narode Jugoslavije u stroj pobednika u Drugom svetskom ratu i doneli nam Slobodu kao najveću civilizacijsku vrednost koju i danas uživamo.

Skupu su prisustvovali visoki oficiri Vojske Srbije, kao i komandanti herojskih jedinica, koje su nosioci Ordena narodnog heroja za hrabrost i neustrašivost koju su ispoljili prilikom odbrane od NATO agresije. Takođe su bili prisutni i predstavnici kolektivnih članova SUBNOR-a Srbije kao i mnogobrojno članstvo iz svih krajeva Srbije.

Svečanost je otvorio i obratio se prisutnima predsednik SUBNOR-a Srbije general – major Vidosav Kovačević. Izrazio je zadovoljstvo velikim brojem prisutnih naših članova iz cele Srbije, kao i gostiju, čime pokazujemo snagu i jedinstvo naše organizacije. Ovim skupom na određen način izražavamo podršku našoj braći na Kosovu i Metohiji, koji se i posle 20 godina bore za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava.

U daljem delu svečanosti predsednik SUBNOR-a odlikovao je najvećim SUBNOR-ovim boračkim odlikovanjem, „Medaljom borca“, načelnika Generalštaba generala Milana Mojsilovića, kao i komandante herojskih brigada tokom NATO agresije:
– 126. brigada VOJIN – pukovnik Miloš Popović; 250. raketna brigada PVO – pukovnik Dragan Stanković; 63. padobranska brigada – general-major Ilija Todorov; 125. motorizovana brigada – general-potpukovnik Dragan Živanović; 549. motorizovana brigada – general-major Božidar Delić, posthumno – medalja je uručena njegovoj ćerki Svetlani Delić; 124. policijska interventna brigada – general policije Žarko Braković; i 37. motorizovana brigada – general Ljubiša Diković.

U ime laureata obratio se general Ljubiša Diković koji je naglasio da priznanje koje je primio pripada svim borcima protiv NATO agresije, a posebno onima koji su položili živote na oltaru otadžbine. Najveća društvena priznanja, koja dodeljuje SUBNOR Srbije – plakete, dobili su: ministar odbrane Miloš Vučević predsednik UO književne fondacije „Dragojlo Dudić“ – bard srpskog i jugoslovenskog novinarstva Miloš Jevtić, predsednik žirija Fondacije dr Milan Koljanin i poznata i priznata književnica i publicista Ljiljana Bulatović.

U programu je učestvovao Umetnički ansambl Ministarstva odbrane ,,Stanislav Binički”.

SUBNOR UŽICE