Pocetna Društvo ZADOVOLJAN SVOJIM ŽIVOTOM

ZADOVOLJAN SVOJIM ŽIVOTOM

291
0
Podelite

-Kad se sve sabere i oduzme, zadovoljan sam na ovaj moj život. Da sam na početku životnog puta opet bih sve isto radio – kaže Dragan Blagojević Kepo iz Kosjerića, tvorac kotla na pelet koji proizvodi njegovo preduzeće.

Ambiciozan, radan, uporan, siguran u sebe i nadasve, talentovan za svoj posao što je pokazao kroz kontinuiranu inovativnost više od pola veka od kada je završio zanat koji je izuzetno voleo. Sve svoje sposobnosti i znanja koje je bez prestanka sticao i širio, Dragan Blagojević Kepo iz Kosjerića, utkao je u razvoj svog preduzeća „Kepo“.

Preduzeće je dobilo ime po njegovom nadimku koji je nasledio od oca. Počeci firme vezuju se za osnivanje porodične zanatske radnje pre 40 godina čija je osnovna delatnost bila projektovanje i montaža centralnog grejanja. Sada je ovo renomirano srednje privredno društvo, čiju je osnovnu delatnost u istoj oblasti Dragan Blagojević maksimalno usavršio finalnim proizvodima, kotlovima na pelet različitih modela koji su u stalnom inovativnom redizajniranju i unapređivanju tehničkih karakteristika u skladu sa svetskim trendovima u ovoj oblasti, a koji su izgradili jasnu poziciju na domaćem i stranom tržištu. Sve to je prepoznala Regionalna privredna komora Zlatiborskog upravnog okruga koja mu je nedavno dodelila godišnju nagradu „Kompanija godine“ u kategoriji srednjih privrednih društava za izuzetne poslovne rezultate koje je ostvario u toku protekle godine.

-Đak sam nekadašnje užičke Škole učenika u privredi „Radoje Marić“, potom sam zanat zavarivača ispekao u Valjaonici bakra Sevojno i ističem da je jako bitno što sam imao od koga da naučim. Bio sam prvak u ondašnjoj Jugoslaviji u mojoj struci – započinje razgovor za „Vesti“ Dragan Blagojević. Posle kraćeg rada u Valjaonici bakra u Sevojnu, Blagojević se vraća u rodni Kosjerić gde zasniva radni odnos u „Elkoku“. Za nepunih deset godina, koliko je proveo u „Elkoku“, dokazuje se kao izuzetan majstor, zavarivač, ali i bravar. Međutim, baš tada 1982, u sebi je prelomio i čvrsto rešio da napusti „Elkok“ i prvi u Kosjeriću, počne sopstveni posao. Prvih godinu-dve dana pružao je bravarske usluge, a zatim počinje da montira centralno grejanje. Oformio je dve ekipe koje su montirale ove sisteme u više od 160 kuća na godišnjem nivou.

-Međutim, ja hoću da napredujem u tom poslu i da te račve koje koristimo u montaži sistema grejanja, a koje su do tada nabavljane u Nemačkoj, sam proizvodim. Napravim neke alate i na jednostavnim, primitivnim mašinama počnem to i da pravim, a paralelno s tim moje ekipe i dalje montiraju sisteme grejanja. Broj radnika raste od 10 na 15. Sine mi ideja da taj deo uradim iz jednog komada kao što on i danas izgleda i zaista u tome uspem. Tada je to bio bum kod nas – seća se Blagojević koji ubrzo postaje i glavni dobavljač bakarnih fitinga za jednu domaću trgovinsku kuću.

-Kasnije te to sve više vuče i ne možeš da ostaneš na istom. Onda počinjem da radim alate, asortiman se povećava. Tehnologija se menjala, nekoliko puta dok nisam 2000. dostigao evropski nivo, a sve vreme i dalje radim u 150 kvadrata – priča Blagojević. S obzirom na širenje posla i povećanje broja zaposlenih na oko 30, posle tri godine odlučio je da sagradi proizvodnu halu. Uz pomoć skupih kredita, to je i učinio za godinu dana i uselio proizvodnju bakarnog fitinga. S obzirom da je osvojena svetska tehnologija, točak proizvodnje se ubrzava. U preduzeću se uvodi rad u dve smene, prodaja se širi celom Srbijom. Deo proizvodnje završava i u izvozu, a najznačajniji je kupac u Kanadi za kojeg je „Kepo“ proizveo mašine, poput svojih, za izradu bakarnog fitinga. Za nepunu deceniju preduzeće „Kepo“ je unapredilo i modernizovalo ovu proizvodnju da je podmirivalo trećinu srpskog tržišta bakarnim fitingom, a ostatak su delili Nemci i Italijani. S obzirom na svoj neprocenjiv dar inovativnosti i preduzimljivosti, Blagojević ubrzo širi proizvodni program prohromskim dimnjacima, a da ne bi uvozio cevi od kojih će ih praviti, osvaja i tehnologiju za proizvodnju cevi što je značajno smanjilo troškove proizvodnje. I ovim proizvodom osvaja domaće tržište. A onda, u međuvremenu, paralelno, Blagojević počinje da proizvodi unutrašnje delove kotlova za pelet za jednog italijanskog proizvođača, ali kada je video kako taj kotao izgleda, shvatio je da i to može da proizvede uz pomoć svog stručnog tima. Proizvodnju kompletnih kotlova na pelet, „Kepo“ počinje 2012. godine iako je bilo veoma komlikovano, ubrzo dobija i CE znak za njih kao što je, takođe, dobio i za dimnjake, čime je ostvario mogućnost izvoza u EU.

Tako Blagojević sa saradnicima počinje da konstruiše jedan po jedan model kotla na pelet, različitog dizajna i dimenzija. Sada ih je tri vrste i sve plasira na domaćem i na stranom tržištu. Prvi kupci kotlova u inostranstvu koje je „Kepo“ proizveo bili su iz Hrvatske, a onda je krenula prodaja i u mnogim drugim zemljama, Rumuniji, Belgiji, Holandiji, Portugaliji, Letoniji, u svim bivšim jugoslovenskim republikama, sada i u Francuskoj. Svoje kotlove „Kepo“ konstantno usavršava što kupci izuzetno cene i prepoznaju. Trenutno, preduzeće izvozi 55 odsto od ukupne proizvodnje, ostalo je namenjeno domaćem tržištu. Fizički obim proizvodnje rastao je svake godine. U skladu sa planovima proizvodnje uvek je bilo neophodno dodatno investiciono ulaganje u proizvodnju što je podrazumevalo i nabavku savremenih mašina za obradu lima. Međutim, plasman kotlova na pelet na domaćem tržištu ove godine smanjen je u velikom procentu što je posledica velikih skokova cena peleta.

-Zbog trenutne situacije na tržištu peleta, proizvodnja kotlova se dosta smanjila. Zbog toga, na moju veliku žalost, morao sam da otpustim veći broj radnika. Ljudi su obučeni, vredni, radni, izuzetno sam zadovoljan njihovim doprinosom. Do sada sam prošao sve
krize i ratove i računam da će i ovo krenuti nekim boljim putem i da ću svoje zaposlene ponovo okupiti – kaže Blagojević.

Dragan Blagojević je otac dvoje dece i ponosni je deda četvoro unučića. Veliku ulogu u uspehu i zavidnoj poziciji firme „Kepo“ na tržištu, ima Draganov sin Željko koji je generalni direktor. Dragan je u penziji već 13 godina, ali je još uvek veoma aktivan u proizvodnji.

-Kad se sve sabere i oduzme, zadovoljan sam na ovaj moj život. Da sam na početku životnog puta opet bih sve isto radio – kaže Dragan Blagojević Kepo.

Svoje kotlove „Kepo“ konstantno usavršava što kupci izuzetno cene i prepoznaju. Trenutno, preduzeće izvozi 55 odsto od ukupne proizvodnje, ostalo je namenjeno domaćem tržištu. Fizički obim proizvodnje rastao je svake godine. U skladu sa planovima proizvodnje uvek je bilo neophodno dodatno investiciono ulaganje u proizvodnju što je podrazumevalo i nabavku savremenih mašina za obradu lima. Međutim, plasman kotlova na pelet na domaćem tržištu ove godine smanjen je u velikom procentu što je posledica velikih skokova cena peleta.

Rada Popović