Pocetna Društvo ZADOVOLJNI REZULTATIMA

ZADOVOLJNI REZULTATIMA

416
0
Podelite

Bez obzira na otežane uslove poslovanja, Valjaonica bakra Sevojno je u protekloj godini u odnosu na prošlu ostvarila, prema rečima generalnog direktora Dragana Subotića, povećanje proizvodnje oko 10 procenata što je skroman, ali i ne mali korak. Procena je da će biti ostvaren neto profit od oko 18 miliona evra, a tokom godine vraćeno je oko 10 miliona evra starih kredita sa kamatama. Očekuje se da naredna godina bude izazovnija

Valjaonica bakra Sevojno povodom završetka još jedne uspešne poslovne godine organizovala je novogodišnji prijem kojem su prisustvovali brojni saradnici i poslovni partneri, predstavnici Regionalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević sa saradnicima, predstavnici MUP-a, sveštenstva, zaposlenih i menadžment kompanije. Bez obzira na sve probleme i otežane uslove poslovanja, Valjaonica bakra Sevojno je u protekloj godini u odnosu na prošlu ostvarila, prema rečima generalnog direktora Dragana Subotića, povećanje proizvodnje oko 10 procenata što je skroman, ali i ne mali korak. Procena je da će biti ostvaren neto profit od oko 18 miliona evra, a tokom godine vraćeno je oko 10 miliona evra starih kredita sa kamatama.

-Ovo je veoma korektan rezultat i van očekivanja. Taj mali iskorak povećanja proizvodnje uz korektnu ekonomiju koju smo vodili govori da ova fabrika ima ogroman potencijal – istakao je Subotić podsećajući da je Valjaonica bakra, u ovu godinu ušla sa određenim strahom zbog teške, ne samo ekonomske, već i političke krize koja se nadvila nad celim svetom, pa i nad Srbijom, bez obzira na bogato iskustvo koje, kao i ostale srpske kompanije, ima u poslovanju u turbulentnim vremenima. Sve se posebno ispoljilo kroz krizu u energetici koja je suština ekonomije. U ovako komleksnom privrednom ambijentu dodatno opterećenje i izazov, ali i dodatni trošak od milion evra u poslovanju.

Valjaonice bakra u protekloj godini, bilo je i to što je iz Bugarske iz „Aurubisa“ u drugoj polovini godine uvozila osnovne sirovine, katodu, jer je proizvodnja u RTB Boru kineskog Ziđina stala zbog izgradnje nove topionice. Izazov su bile i posledice nastale zbog cene bakra koja je na berzi i rasla i padala. Ukupna realizacija u prošloj godini bila je oko 250 miliona evra, od čega je u izvozu koji je 90 odsto od ukupne proizvodnje, ostvaren neto defizni efekat od preko 50 miliona evra bez obzira na uvoz katode iz Bugarske. U nove investicije, bez kojih se, kako ističe Dragan Subotić ne može očekivati razvoj i prosperitet, uloženo je oko 6,5 miliona evra od čega je 3,5 miliona uloženo u kupovinu Fabrike bakarnih cevi u Majdanpeku čija će oprema biti implementirana u levnicu i presaonicu.

Valjaonica bakra Sevojno ima 1032 zaposlena. U protekloj godini je zaposleno oko 118 novih radnika, od kojih je 15 sa visokom stručnom spremom, uglavnom inženjera, dok je 84 otišlo iz fabrike prirodnim odlivom ili iz nekog drugog razloga. Plan je da u narednih dva meseca posao dobije još oko 30 novih radnika, uglavnom u primarnoj proizvodnji. Uz investiranje u proizvodnju, prošle godine se ulagalo i u standard zaposlenih. Prema rečima generalnog direktora Dragana Subotića, prosečna zarada u preduzeću je oko 79 hiljada dinara, a nisu izostale jubilarne nagrade i sve druge prinadležnosti poput regresa, stimulacija, solidarne pomoći. Kao i uvek, Valjaonica bakra se tokom godine u odnosu prema zajednici pokazala kao veoma društveno odgovorna kompanija.

Prema rečima Dragana Subotića, naredna godina biće izazovnija nego ova u kojoj je Valjaonica bakra, bez obzira na krizu, imala sreću u vezi energenata, odnosno, poštovani su ugovori za energente potpisani na dve godine. U narednoj godini uslediće poskupljenje struje, ali će i tada, kako ističe Subotić, njena cena biti korektna.

-Ostvareni finansijski rezultati daju nam dobru platformu za dalji rast i razvoj. Na dobrom smo putu. Kada bi se ponovila ova godina ne bih bio mnogo ljut -rekao je Dragan Subotić i istakao da će sve učiniti sa Narzornim odborom, saradnicima, većinskim vlasnikom, da rezultati u narednoj godini budu i bolji.

Čestitajući svima predstojeće praznike, predsednik Nadzornog odbora Valjaonice bakra Sevojno, Desko Nikitović, podsetio je da je novogodišnje okupljanje priređeno i zbog toga što se pre dve godine nije moglo obeležiti sedam decenija rada i postojanja kompanije koja je od nastanka jedan od najznačajnijih oslonoca privrednog razvoja Zlatiborskog upravnog okruga.

-Izuzetno smo zadovoljni trendom u našem poslovanju koji ima uzlaznu putanju. Rezultati su baš ohrabrujući i veliki sam optimista što se tiče iduće, ali i narednih godina. U svakom slučaju, sve je to rezultat zajedničkog napora svih naših zaposlenih. Ova fabrika mora da bude ono što je nekada bila, često je nazivaju institucijom što mislim da to i jeste. Ona jeste proslavila 70 godina pre dve godine, ali bih rekao da ćemo mi ovu staricu ulepšati i da će ona biti jedna lepa dama u narednih nekoliko godina – istakao je Desko Nikitović.

-Mislim da 18. put stojim ovde pred vama i uvek imamo neku tremu, kao da sam pripravnik. Verovatno odgovornost prema ovom hramu, kako nazivam ovu fabriku, i njenom funkcionisanju, dodatno pravi tremu – rekao je Subotić

Tekst i foto: Rada Popović