Pocetna Društvo BADNJAK ZA ZDRAVLJE I SREĆU

BADNJAK ZA ZDRAVLJE I SREĆU

399
0
Podelite

Tradicionalno i u skladu sa srpskim običajima, na Badnje jutro predstavnici gradskog rukovodstva u nekom od užičkih sela seku badnjak za zdravlje i sreću svih građana Užica. Zamenik gradonačelnice Užica Dragoljub Stojadinović i članovi Gradskog veća Vladimir Sinđelić i Slobodan Šiljković u Kremnima su posekli badnjak, koji je u prisustvu gradonačelnice podignut ispred Gradske kuće.

Prema rečima zamenika gradonačelnice Užica Dragoljuba Stojadinovića, seča badnjaka jedan je od najlepših srpskih običaja.

-I na ovaj način čuvamo naše običaje, jer nemojte zaboraviti da jedan narod postoji toliko koliko čuva svoju tradiciju veru i običaje. Srpski narod je kroz svoju dugačku istoriju prolazio kroz veoma teške periode, ali u svim tim periodima uspeo je da sačuva veru i običaje i da sačuva sebe. Svim našim Užičanima čestitam Badnji dan i želim da u miru i radosti dočekamo najveći hrišćanski praznik Božić. Mir božiji, Hristos se rodi!

Badnjak je osveštao sveštenik užičke crkve Vladimir Stefanović navodeći da nema veće vere od hrišćanske i lepših običaja od srspskih.

-Skupili smo se ovde na Badnje jutro da kao hrišćani dočekamo rođenje Hristovo, da se seče badnje drvo, da nas greje njegova toplota i da ljubav i razumevanje budu između nas. Svima srećan Badnji dan i da u miru i radosti dočekamo Božić.

Nakon seče badnjaka u domaćinstvu Čeda Vračarića predstavnici Gradskog rukovodstva podelili su božićne paketiće mališanima iz nekoliko domaćinstava.

Podizanju i osveštanju badnjaka ispred Gradske kuće prisustvovala je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević sa saradnicima i direktorima javnih preduzeća i ustanova.

Nalaganje badnjaka biće u Crkvi Svetog Đorđa u 17 časova, dok će na Božić 7. januara u 9.30 časova u porti Crkve biti upriličeno lomljenje Božićne česnice u kojoj će se nalaziti tri zlatnika.

Izvor i foto: Sajt Grada Užica