Pocetna Društvo MINISTAR MOMIROVIĆ U POSETI VALJAONICI

MINISTAR MOMIROVIĆ U POSETI VALJAONICI

548
0
Podelite

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Republike Srbije, Tomislav Momirović, u petak, 17. februara, posetio je Valjaonicu bakra Sevojno. Menadžment i većinski vlasnik sevojničke kompanije Desko Nikitović, upoznali su ministra o projektima koje Valjaonica bakra planira da realizuje u narednom periodu radi povećanja efikasnosti u proizvodnji, ali je na zajedničkom sastanku kojem je prisustvovala i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević sa saradnicima, bilo reči i o teškoćama koje opterećuju tekuće poslovanje u ovoj kompaniji, poput cene struje koja je veća za 120 posto, kao i složene procedure za uvoz i izvoz sekundarnih sirovina. Ministar Momirović je istakao da Valjaonica bakra kao okosnica privrednog razvoja ne samo užičkog kraja, zaslužuje punu podršku.

Ministar Tomislav Momirović smatra da su na sastanku locirani knjučni izazovi.

-Rat na istoku Evrope, energetska kriza i drugi izazovi koji prate političku nestabilnost na globalnom nivou, utiču na sve industrije. Ali bez industrije, nema perspektive, nema ekonomskog rasta. Ostaje nam da zajedničkim snagama prevaziđemo izazove koji dolaze, da rešimo probleme koji se pojavljuju, jer Valjaonica bakra nije samo značajna za gard Užice i Zlatiborski okrug, ona je jedna od glavnih fabrika u našoj državi. Preko 85 odsto proizvoda je izvozno orjentisano, a praktično, ona snabdeva i celu našu odbrambenu industriju. Mi, kao država, moramo da damo podršku investiotoru da nastavi da širi proizvodnju, da razvija ovu kompaniju – izjavio je ministar Momirović i istakao:

-Kao ministar nadležan za trgovinu i podršku odmbrambenoj industriji kroz trgovinu, moram da budem tu da pomognem i da sve izazove zajednički rešimo.

Desko Nikitović, predsednik Nadzornog odbora i većinski vlasnik Valjaonice bakra Sevojno koja je među najuspešnijim kompanijama i najvećim izvoznicima u Srbiji, izjavio je da je sastanak sa ministrom Tomislavom Momirovićem bio konstruktivan tako da se očekuje da će u narednom periodu biti rešeno nekoliko tekućih problema.

– Razgovarali smo o nekoliko infrastrukturnih projekata, od energetske efikasnosti koja je danas bitna za svako preduzeće na svetu ne samo u Srbiji. Mi planiramo veliku solarnu elektranu koja će biti izgrađena ovde, u fabrici. Sa ministrom smo razgovarali i o drugim infrastrukturnim projektima koje smo ranije pokrenuli dok je on bio ministar saobraćaja, a koji se odnose na rešavanje problema uključenja sa magistrale, zatim o pitanju slobodne carinske zone koja je ključ za ovaj region i koja bi mogla još da se proširi i unapredi. Razgovarali o ceni struje i drugih energenata koji su bitni za poslovanje fabrike, kao i o regulisanju izvoza i uvoza sekundarnih sirovina – rekao je, između ostalog Desko Nikitović.

Valjaonica bakra izvozi oko 85 odsto svoje ukupne proizvodnje, najviše na evropsko tržište i prema rečima Nikitovića, ona je strateški značajna, jer je veliki dobavljač srpske namenske industrije, a u planu je da bude još veći. Prošlu godinu, kompanija je ostvarila ukupnu realizaciju oko 250 miliona evra, a ostvarena je ukupna proizvodnja 27.000 tona što je 10 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, a profit od oko 17 miliona evra. Prošle godine, primljeno je oko 120 novih radnika. Trenutno je ukupan broj zaposlenih veći od 1.100. Prosečna zarada u fabrici je oko 80.000 dinara.

Dr Jelena Raković Radivojević izrazila je zadovoljstvo radom i funkcionisanjem velikih užičkih kompanija poput Valjaonice bakra Sevojno.

-Globalna kriza koja je izazvana ratom u Ukrajini, nije uticala negativno na poslovanje Valjaonice bakra, naprotiv. Obim proizvodnje i izvoz u prošloj godini je povećan, a ono što nas je posebno obradovalo, a nadamo se da će se taj trend i nastaviti, u prošloj godini su zaposlili 120 mladih, obrazovanih ljudi. Koliko je to značajno za ovu fabriku, toliko je značajno za mlade ljude koji žive u našem gradu, a i one koji žele da se vrate u naš grad – rekla je, između ostalog gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević i podsetila da je Grad Užice dogovorio niz projekata koje planira da realizuje zajedno sa Valjaonicom bakra u narednom periodu.

-Svi se zajedno radujemo dolasku auto puta na domak Užica i nastavku izgradnje deonice Požega – Kotroman. Nadamo se da ćemo ubrzo krenuti u rekonstrukciju železničke pruge i revitalizaciju aerodroma na Ponikvama. Upravo to i jesu sve preduslovi koji su nam neophodni da se naš grad i njegova privreda, koja zaista ima velike potencijale, razvija još brže i snažnije – istakla je gradonačelnica Užica.

Rada Popović