Pocetna Ekonomija Naplata puterine za teretnjake i na magistralama

Naplata puterine za teretnjake i na magistralama

414
0
Podelite
Foto. freeimages

Teretnjaci uskoro neće moći da izbegnu putarinu. Stara ideja Puteva Srbije uskoro će se ostvariti. Naplata putarine biće uvedena i van autoputeva, za kamione teže od 12 tona, potvrdio je na Kopaonik biznis forumu za Novosti ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Putevi Srbije su početkom godine raspisali javnu nabavku tražeći stručnjake koji bi im projektovali sistem naplate putarine teretnjacima i na putevima nižeg reda. Ministar Vesić otkriva kako će to izgledati.

– Biće napravljeni portali koji će snimati, a ispod njih će se nalaziti vaga u asfaltu koja će meriti osovinsko opterećenje kamiona – pojasnio je Goran Vesić.

– Više je razloga za ovaj potez. Saobraćaj će se usmeravati na puteve prvog reda, jer kamioni koji su u tranzitu izbegavaju plaćanje putarine, a samim tim i uništavaju manje i lokalne puteve zbog tereta. Drugi razlog je što se veliki kamioni preopterete i tako se dodatno uništavaju putevi. Dakle, zemlja uloži novac u rekonstrukciju puta koji posle nekoliko godina bude uništen. Ovakva rešenja već postoje u zemljama EU i vreme je da Srbija zaštiti svoje puteve.

O uvođenju putarine na magistralama govori se od otvaranja autoputa Miloš Veliki. Cilj je da iz bezbednosnih razloga teretnjaci izbegavaju magistralu.