Pocetna Društvo Subvencije majkama za prve nekretnine

Subvencije majkama za prve nekretnine

267
0
Podelite
Foto: freeimages

Vlada Srbije je prošle nedelje usvojila novu uredbu o dodeli subvencija majkama za kupovinu prve nekretnine, kojom će ovaj proces biti znatno olakšan i ubrzan. Jelena Lalatović, sekretar Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, rekla je za RTS da su novom uredbom predviđeni rokovi za odlučivanje koji prethodnom uredbom nisu bili jasno definisani, ali ne samo to.

Foto: freeimages

Majke podnose zahtev jedinicama lokalne samouprave i sada je izvesnije da će, najkasnije u roku od 30 dana, zahtev sa dokumentacijom biti dostavljen komisiji koja je nadležna za odlučivanje o zahtevu, objasnila je Lalatovićeva:

“Komisija je vezana rokom od 30 dana da donese odluku o priznanju ili nepriznanju prava – sada je to preciznije regulisano.”

Prema njenim rečima, majke čiji je zahtev odbijen imaju pravo da u roku od 30 dana, od dana stupanja na snagu ove uredbe, ponovo podnesu zahtev i komisija će doneti odluku.

Foto: freeimages

Nova uredba je taksativno nabrojala sve dokaze koji su neophodni da se dostave. Prvi uslov je da je majka dobila dete nakon 1. januara 2022. godine, da prvi put stiče u svojinu stan ili kuću, da nije imala vlasništvo nad stanom ili kućom na teritoriji Srbije, da njen bračni ili vanbračni partner ne poseduje stan ili kuću, ne poseduje na osnovu zajedničke imovine, imovine koja je stečena tokom trajanja braka, da prodavac bude upisani vlasnik nepokretnosti.

Takođe je važno da sama nepokretnost nije opterećena teretima, subvencijom se dodeljuju sredstva za izgradnju kuće – da je u tom momentu bitno da je zemljište na kome je predviđena gradnja uknjiženo na podnosioca zahteva.

Mogu da konkurišu majke koje su vlasnice zemljišta, ali ne mogu majke koje poseduju stan ili kuću.

AutorRTS
Podelite
Prethodni članakVizelj u GKC-u
Sledeći članakNa putu ka stotoj