Pocetna Čajetina Preko dve hiljade novih vodomera

Preko dve hiljade novih vodomera

446
0
Podelite

Završetak zamene magistralnog cevovoda Ribnica-Zlatibor do početka letnje sezone značiće pouzdanost snabdevanja Zlatibora vodom – kaže za „Vesti“ direktor čajetinskog vodovoda koji najavljuje i nastavak izgradnje vodovoda sa Sušičkih vrela. Kaže da su prošle godine izgradili 17 kilometara vodovodne mreže, više od 3 kilometra fekalne i dva i po kilometra kišne kanalizacije. U navedenom periodu premašili su dve hiljade vodomera postavljenih u nove stambene jedinice. Ovaj podatak pokazuje stepen razvoja Zlatibora i izgradnje koju uspešno pratimo – reči su direktora JKP „Vodovod Zlatibor“ Milomira Tucovića..

Stabilne finansije od strane lokalne samouprave, predanost poslu u ostvarenju planova omogućili su uspešan rad čajetinskog vodovoda. Praćenje zahteva opštine za izgradnjom vodovoda, preduzeću koje se ne bavi samo održavanjem već i razvojem mreže zahvaljujući sopstvenoj operativi, donosi najveći prihod. Obezbediti pouzdano snabdevanje Zlatibora kao jednog od vodećih turističkih centara u zemlji za ovaj vodovod par godina unazad je prioritet, a ostvarenje cilja očekuju početkom letnje sezone. Sa zamenom betonskog cevovoda od akumulacije Ribnica do hotela „Tornik“ krenulo se pre dve godine. Ukupna dužina cevovoda koji je trebalo zameniti iznosi oko 7 kilometara, a ostalo je još 1,2 kilometra za prolećne radove.

– Zamenom betonskog cevovoda sa čeličnim cevima dobijeno je stabilnije vodosnabdevanje Zlatibora, izostali raniji kvarovi i izbegnuti značajni gubici na mreži. Sa novim sistemom ostvarujemo značajne uštede i smanjenje gubitaka u vodovodnoj mreži. Rov je već iskopan i postavićemo poslednji kilometar cevi na proleće i nadam se da ćemo već za 1. maj obezbediti pouzdanost vodosnabdevanja Zlatibora – navodi Milomir Tucović direktor čajetinskog JKP „Vodovod Zlatibor“ opisujući i probleme koje im je pravio dotrajali i porozni betonski cevovod koga sada zamenjuju čelične cevi „fi“ 500. On podseća da je jedan od većih projekata prošle godine bio rezervoar Vranjevina od 2000 kubika koji je stavljen u funkciju pred Novu godinu. Dodaje da nije bilo problema sa vodosnabdevanjem tokom proteklih praznika i zimskog raspusta uz napomenu da boravak oko 50.000 ljudi na planini uvek znači veliki pritisak na mrežu, ali da su ove zime zahvaljujući rezervoaru Vranjevina takvi problemi izostali i da je test položen. Kvalitet isporučene vode na Zlatiboru je dobar i kontroliše je laboratorija vodovoda na Postrojenju za preradu vode u Ribnici i Zavod za javno zdravlje Užice na osnovu redovno uzetih uzoraka.

DCIM100MEDIADJI_0740.JPG

Tokom prošle godine počeli su i radove na vodovodu Sušička vrela sa koga je Užice dobijalo vodu tokom krize vodosnabdevanja od 2013. do 2018. godine. Po projektu vrelo koje se nalazi na teritoriji Čajetine daje minimum 120-130 litara vode u sekundi, ali je znatno izdašnije zimi i do desetak puta, podseća naš sagovornik.

– Počeli smo radove sa izvorišta Sušička vrela i postavili 4,2 kilometra magistralnog cevovoda kroz Tripkovu. Ovaj vodovod znači da ćemo u budućnosti obezbediti snabdevanje Zlatibora vodom iz još jednog pravca. U prvoj fazi postavljamo cevovod do Žigalskog visa i sledi nastavak do Karaule. Finansijer je opština Čajetina i za ove radove cevi su već obezbeđene. Sa postrojenja i Žigalskog visa obezbediće se snabdevanje izvorskom vodom za sela Tripkovu, Mačkat, Šljivovicu, Krivu Reku – navodi Tucović uz napomenu da seoski izvori sve više presušuju i da je ovaj vodovod od velikog značaja za seoska domaćinstva koja mu gravitiraju i koja se bave poljoprivredom.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Obudovica je nezaobilazna karika u očuvanju životne sredine. Nalazi se dva kilometra nizvodno od Zlatibora i tu se sabiraju sve otpadne vode iz planinskog centra. U punom kapacitetu radi od leta prošle godine ispuštajući prečišćenu vodu u Obudovicu koja se uliva u Crni Rzav i dalje Drinu.

– Prate se parametri u uspostavlja tehnologija u punom obimu. Projektovano je za ekvivalent 20.000 stanovnika. Prvi rezultati su odlični i kompletna tehnologija daje dobre rezultate. Voda koja ističe zadovoljava sanitarno-tehničke uslove – kaže Tucović i navodi da je najveći deo drinskog sliva „rešen“ postrojenjem na Zlatiboru, dok deo opštine Čajetina koji pripada moravičkom slivu zahteva manja postrojenja na prečišćavanje otpadnih voda pre svega u Čajetini u kojoj postoji fekalna kanalizacija što olakšava usmeravanje otpadnih voda do postrojenja koje će se graditi. Za Šljivovicu, Mačkat, i sela nizvodno kao i Sirogojno mora se raditi kanalizaciona mreža paralelno s postrojenjem za prečišćavanjem otpadnih voda, priča Tucović. Zato je u planu izrada Studije upravljanja komunalnim otpadnim vodama opštine Čajetina koja će dati smernice za pojedinačne projekte. U čajetinskom Vodovodu navode da su redovnije platiše individualni korisnici nego pravna lica, ali da je naplata u realnim okvirima i da nikada ne ugrožava likvidnost preduzeća. Nedostatak kadrova muči mnoga javna preduzeća i pitamo kakva je situacija u vodovodu “Zlatibor”.

– Kadrovski smo dobro popunjeni, naročito sa mlađom strukturom u tehničkoj službi, mislim na vodoinstalatere, poslovođe, inženjere i za sada nemamo problema sa kadrovima – dodaje on uz podatak da imaju 88 stalno zaposlenih i da u sezoni dok traju radovi angažuju još tridesetak radnika. Kad mašine JKP “Vodovod Zlatibor” ne rade na gradnji i rekonstrukciji vodovoda angažovane su za zimsko održavanje puteva i čišćenje snega u Čajetini i Rudinama što je bio slučaj i proteklih dana.

Planovi za ovu godinu

– Nastavak zamene magistralnog cevovoda Ribnica-Zlatibor , nastavak izgradnje vodovoda Sušička vrela i potrebno je 12,2 kilometra za spajanje Žigalskog visa sa Zlatiborom, a dinamika gradnje zavisi od vremenskih prilika i rešavanja imovinsko-pravnih odnosa. Predstoji deo poslova na tretmanu vode -taložnici na Postrojenju za preradu vode Ribnica, revitalizacija rezervoara po seoskim mesnim zajednicama, dalji razvoj lokalne mreže na Zlatiboru na šta utiče intresovanje za gradnju, završetak kanalizacije i već su postavljene cevi Čolovića brdo-Zlatibor od oko 500 metara, postavljanje kišne i fekalne kanalizacije i drugi poslovi – navodi direktor Tucović.