Pocetna Ekonomija Novine iz APR-a

Novine iz APR-a

574
0
Podelite

U registru Agencije za privredne registre trenutno je 137.000 privrednih subjekata. Godišnje, kažu u APR-u, više se firmi otvori, nego što se ugasi. Jedan broj APR po službenoj dužnosti briše iz registra. U februaru je pokrenut postupak prinudne likvidacije za oko 4.000 privrednih društava. Direktor Agencije za privredne registre Milan Lučić za RTS objašnjava kako sama procedura funkcioniše, ali i kakve novine očekuju privrednike od 10. maja.

Postupak prinudne likvidacije je kontinuirani proces koji Agencija za privredne registre sprovodi od 2019. godine. Cilj tog procesa jeste da iz našeg poslovnog registra izbriše sve one firme koje su prestale da funkcionišu.

Prvi korak objavljivanja oglasa da su se stekli neotklonjivi razlozi da se određeni privredni subjekt stavi u postupak prinudne likvidacije, taj vremenski period u kome je oglas bio objavljen, trajao je 90 dana. Sada traje 30 dana. To je jedini razlog, ostalo je sve isto kao prethodnih godina i na kraju tog procesa mi po službenoj dužnosti iz registra brišemo te firme.