Pocetna Ekonomija Menja se obračun i plaćanje godišnjeg poreza na dohodak

Menja se obračun i plaćanje godišnjeg poreza na dohodak

392
0
Podelite
Foto: freeimages

Godišnji porez na dohodak građana na prihode ostvarene u prošloj godini, ove godine se obračunava i plaća po sistemu samooporezivanja, umesto, kao što je bilo do sada, kada se plaćao po rešenju poreskog organa, saopštila je danas Poreska uprava.

Iz Poreske uprave su objasnili da to znači da će Poreska uprava 3. aprila, pošto je 1. april neradni dan, na osnovu podataka iz službenih evidencija o prihodima građana za prošlu godinu, unapred popuniti poresku prijavu za utvrđivanje ovog poreza i postaviti je kao radnu verziju prijave, status ”u pripremi” na portal ePorezi.

Građani koji su lane zaradili više od trostruke prosečne godišnje zarade po zaposlenom, koja iznosi 3.719.376 dinara, dužni su da najkasnije do 15. maja na portalu ePorezi provere podatke koji su iskazani u unapred popunjenoj poreskoj prijavi i sami urade korekcije, ukoliko se ne slažu sa podacima iskazanim u njihovoj unapred popunjenoj prijavi i da tako korigovanu prijavu na istom mestu podnesu prihvatanjem opcije „Potpiši i podnesi“.