Pocetna Čajetina Protokol za pružanje podrške deci sa smetnjama u razvoju

Protokol za pružanje podrške deci sa smetnjama u razvoju

316
0
Podelite

U gradskoj biblioteci u Čajetini, 31. marta, održan je uvodni sastanak i prva radionica za izradu Protokola za pružanje podrške deci sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama u kriznim situacijama, kao deo projekta Partnerstvo u zajednici – rešenje krize, koji realizuje udruženje Zlatiborski krug u partnerstvu sa opštinom Čajetina.

Udruženje Zlatiborski krug, koje je pružalac usluge socijalne zaštite Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju u Čajetini, tokom pandemije izazvane virusom COVID 19, prepoznalo je otežan položaj i specifične potrebe korisnika Dnevnog boravka i njihovih porodica u vreme vanrednog stanja. Po rečima Zorice Milosavljević, predsednice Zlatiborskog kruga i koordinatorke ovog projekta, ideja o obezbeđivanju šire podrške osobama sa smetnjama u razvoju u lokalnoj zajednici uobličila se u predlogu projekta koji je obuhvatio namenske obuke za predstavnike obrazovnih ustanova, pružalaca usluga i ustanova socijalne zaštite, ali i izradu Protokola koji bi definisao konkretne korake za sve relevantne ustanove i organizacije u kriznim situacijama.

U izradi Protokola će učestvovati predstavnici lokalne samouprave, predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, vatrogasne jedinice, policijske stanice, Centra za socijalni rad, Doma zdravlja, Crvenog krsta i lokalnih udruženja, koji će sagledati položaj i potrebe osoba sa smetnjama u razvoju u periodu krize iz ugla svake od ovih organizacija/institucija, i učestvovati u procesu iznalaženja rešenja i odgovora na ove potrebe.

Voditeljke procesa izrade Protokola su master defektolozi Svetlana Glavinić i Mirjana Ocokoljić iz Društva za cerebralnu i dečiju paralizu Ivanjica, a po njihovim rečima ovo je pionirski poduhvat i Protokol koji će se u Čajetini uraditi predstavljaće prvi dokument ovakve vrste u Srbiji.

Na uvodnom sastanku i prvoj radionici učesnici su upoznati sa procesom i dinamikom rada, predstavili su svoje organizacije i ustanove i iskustva u radu sa osobama sa invaliditetom i smetnjama u razvoju.

Projekat „Partnerstvo u zajednici – rešenje krize“ podržavaju Evropska unija i Vlada Republike Srbije kroz program EU PRO Plus, kako bi se unapredile usluge socijalne zaštite i kroz sistematski pristup obezbedila adekvatna podrška osobama sa smetnjama u razvoju u kriznim situacijama u opštini Čajetina.