Pocetna Politika SSP Užice: Za besplatne udžbenike i užički azil za pse

SSP Užice: Za besplatne udžbenike i užički azil za pse

527
0
Podelite

Stranka Slobode i pravde Užice poziva građane, da se uključe i daju svoj potpis za finansiranje besplatnih udžbenika iz gradskog budžeta od septembra školske 2023/2024. i za otvaranja azila za pse u Užicu.

Peticije građani mogu potpisati svakog radnog dana od 10-14h u kancelariji Stranke Slobode i pravde, Tržni centar “Pariz”, II sprat, kancelarija br.4. ili na štandu Stranke Slobode i pravde.

U saopštenju koje su izdali za javnost izmedju ostalog navode da je školovanje besplatno samo na papiru, a u realnosti za kupovinu udžbenika potrebno je izdvojiti od 9000 dinara do čak 20.000 dinara za đake osmog razreda, što je ogroman trošak za osiromašene građane, tako da nije redak slučaj da roditelji
uzimaju kredite da bi opremili decu za školu, što samo po sebi dovoljno govori u kakvoj državi živimo. Prema raspoloživim podacima , na teritoriji Grada Užica ima 5.252 osnovca i ako uzmemo prosečnu cenu od 13.000 dinara za komplet udžbenika to bi iznosilo 68.276.000.000 dinara, ukoliiko bi se kupovali udžbenici svake školske godine . Međutim, s obzirom da se udžbenici biraju svake četvrte godine, izdvajanja iz gradskog budžeta ostalih godina bila bi niža.

Grad Užice je za poslednje dve godine izdvojio za JP “Naš dom“ Požega skoro 15 miliona dinara, plus novih 6 miliona za tekuću godinu. Kao nadoknada građanima za ujede pasa lutalica za zadnje dve godine izdvojeno je preko 44 miliona dinara , a za
tekuću je opredeljeno dodatnih 25 miliona, što je više nego dovoljno za izgradnju i funkcionisanje našeg, užičkog azila koji može da postane dobar primer ne samo adekvatnog zbrinjavanja već i mesto pokretanja kampanja udomljavanja, sterilizacije ili odgovornog vlasništva i rada na socijalizaciji i animaciji, kaže se u saopštenju stranke Slobode i pravde Užice.