Pocetna Društvo Raspisan Javni poziv za unapređenje energetske efikasnosti

Raspisan Javni poziv za unapređenje energetske efikasnosti

405
0
Podelite
Foto: freeimages

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je Javni poziv za dodelu sredstava za unapređenje energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja u gradovima i opštinama, u okviru kojeg je obezbeđeno 400 miliona dinara za podršku projektima na lokalnom nivou.

Novina u odnosu na prethodne javne pozive je da će se pri ocenjivanju predloga posebno vrednovati projekti u opštinama koje su prepoznate po visokoj zagađenosti vazduha.

Foto: freeimages

Na javni poziv mogu da se prijave sve jedinice lokalne samouprave i da predlože svoje projekte unapređenja energetske efikasnosti u školama, predškolskim ustanovama, domovima zdravlja, upravnim zgradama i drugim objektima koji se koriste u zdravstvu, školstvu, socijalnoj zaštiti, kulturi i sportu i komunalnim delatnostima.

Maksimalan iznos sredstava koji dodeljuje Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, u sastavu Ministarstva, iznosi 30 miliona dinara po projektu, a maksimalno 70 odsto iznosa ukupne vrednosti projekta. Devastirane JLS, njih 19, imaju mogućnost da dobiju 100 odsto sredstava, a maksimalno 30 miliona dinara. Za meru modernizacije javnog osvetljenja, maksimalno učešće Uprave je 20 odsto, odnosno 4,5 miliona dinara.

Foto: freeimages

Javni poziv je otvoren do 2. juna 2023, a očekuje se da će rešenje o dodeli sredstava biti doneto u prvoj polovini jula 2023. godine.