Pocetna Društvo Početak akcije “Vratimo vodopad”

Početak akcije “Vratimo vodopad”

577
0
Podelite

U Užicu je počela akcija prikupljanja potpisa za vraćanje vodopada na plaži “Vratimo vodopad” koju organizuje Užička akcija. Prikupljanje potpisa odvijaće se svakodnevno na Gradskom trgu.

Radovan Novaković iz ovog udruženja kaže da će peticiju predati lokalnoj samoupravi i EPS-u

– Pitanje vodopada nije samo pitanje ekologije i zaštite životne sredine već i pitanje kulturnog identiteta našeg grada, jer je vodopad jedan od simbola grada Užica, navodi Novaković i podseća na odluku Zavoda za zaštitu spomenika kulture da se čitav potez oko centrale vrati u prvobitno stanje, a samim tim i vodopad. Za uspeh peticije koja će biti predata Gradu Užicu potrebno je 6.500 potpisa ili 10 odsto upisanih birača za referendum, a da bi bila pokrenuta narodna inicijativa oko 5 odsto ili oko 3000 potpisa.

On podseća da je jedan od ciljeva zbog koga je nastala Užička akcija rešavanje brojnih ekoloških problema u Užicu od zagađenja vazduha, vode za piće, gradnje minihidrocentrala, ispuštanje otpadnih materija u korito reke Đetinje, a ono zbog čega je krenulo potpisivanje peticije u Užicu od danas jeste uništavanje vodopada na gradskoj plaži.

Vodopad na hidrocentrali bio je glavna odlika Plaže, označavao kraj reke Đetinje koja je Užicu dala život, a nekad i svetlo. Sada je otišao u zaborav zahvaljujući odlukama koje su bile protiv interesa lokalne zajednice. EPS je radove započeo 2018. godine a 5. marta 2021. godine građevinska dozvola je ukinuta rešenjem Ministarstva građevine. Iste godine 7. aprila naloženo je od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva vraćenje objekta u prethodno stanje.

– Vreme je da delujemo i zato potpiši peticiju i daj vodopadu priliku da ponovo teče i bude deo sećanja budućih generacija, navodi se u pozivu Užičke akcije građanima koji su na Gradskom trgu u Užicu prvog dana u velikom broju potpisivali peticiju tražeći da se centrala vrati u prvobitno stanje a sa njom i vodopad.
Potpisao sam peticiju zato što je vodopad bio simbol grada. Kao dečak pamtim Plažu i Užice po vodopadu i hidrocentrali koja je duže vremena zatvorena za nas građane da uživamo u ovom delu grada i pravom biseru gradnje, kaže Stefan koji trenutno živi u Beogradu.

– Njegov prijatelj dodaje da “bilo gde u svetu od mnogo manjih stvari prave turističke atrakcije koje nemaju takvu kulturno-istorijsku vrednost kao hidrocentrala. Ona ne samo da je odlika našeg grada već objekat koji je iz 1900. godine. Bilo gde u svetu da neko napravi ono što je urađeno sa Centralom u Užicu bio bi kažnjen i snosio krivičnu odgovornost”, izričit je Marko iz Užica.