Pocetna GKC Pola veka uspešno priča svoju priču

Pola veka uspešno priča svoju priču

266
0
Podelite

U Gradskom kuturnom centru otvorena je izložba jednog od najvećih legendi stripa Igora Kordeja „Moderna vremena“ koju čine ilustracije i omoti najbitnijih albuma i serijala stripa nastalih poslednjih pet godina. Ovom prilikom užički ljubitelji stripa imali su privilegiju da vide i crno bele ilustracije ovog svetski poznatog autora koje radi za kolekcionare u Francuskoj, a koje još nisu objavljivane i veoma su retke prilike da budu pred publikom. Izložba je otvorena do 18. maja.

Igor Kordej stripom se bavi pola veka i obećava nove radove. Do sada je, kako sam kaže, uradio preko stotinu albuma stripa, odnosno, više od sedam hiljada stranica.

– Ne pada mi na pamet da odem u penziju. Imam jedan gadan plan da živim do stote u teškom radu, a onda da se smirim i da pišem memoare, tako da ćete me još viđati idućih godina, a nadam se i u Užicu – rekao je na otvaranju Igor Kordej i najavio da planira da u naredne dve godine završi knjigu dizajna i ilustracija koje je uradio proteklih pedeset godina, a po čemu je manje poznat.

Igor Kordej kaže da je u ranoj mladosti o stripu naučio mnogo radom i gledanjem velikih strip crtača koji su mu bili idoli, a što se u školi ili na Akademiji ne može naučiti. Zato je za strip crtača važno da se uvek trudi da saznaje novo, da nikada ne prestaje da uči.

– Dobar strip crtač treba da ima odlično znanje ne samo iz umetnosti, već i iz brojnih drugih oblasti, kao što je arhitektura, kostimografija, istorija automobila, oružje, klimatske promene, geografija. O svemu. Čovek treba da usvaja te stvari ako hoće da se profesionalno bavi ovim zvanjem – navodi Kordej i kaže da ga je strip očarao mogućnošću da sam priča svoju priču.

– Strip vam omogućava da radite isto ono što i na filmu, ali ste ovde solo igrač, ne treba vam ekipa sa kamermanima, šminkerima, rasvetljivačima, već sve možete da radite sami. Čak i glumite svoje likove. Tekst nekada pišem sam, ali uglavnom radim sa profesionalnim piscima koji prvo isporuče scenario i kada bude odobren ja ga dobijam i onda ja radim ostalo. Scenario za strip je vrlo sličan scenariju za film sa određenim kadrovima, protokom vremena.

Prema rečima Kordeja, danas u regionu, na području bivše Jugoslavije, ukupno ima mnogo više izdavača stripa nego nekada u najbolja vremena, samo su oni znatno manji, ima i prelepih izdanja kao nikada do sada. Međutim, publike je sve manje, jer ljudi teško odvajaju novac za stripove, a trenutno, nijedna država u regiji nije dovoljno jaka niti velika ekonomski da podrži vlastito strip stvaralaštvo.– Strip crtača ima mnogo kao i u doba bivše Jugoslavije i kao i nekad, i danas ih većina radi za inostranstvo, za francusko, američko, italijansko tržište. Tako je ovde uvek bilo i biće, jer crtači treba da budu plaćeni za svoj posao. Ima domaćih izdavača koji bi da objavljuju domaće stripove, ali za džabe. Međutim, to baš ne ide – ističe Igor Kordej.
Igor Kordej (1957) rođen je u Zagrebu gde je završio Akademiju likovnih umjetnosti, kao i School of Applied Arts and Design, objavljivao je stripove za brojne časopise na prostoru bivše Jugoslavije, Evrope, Južne i Severne Amerike. Živeo je u Francuskoj i Danskoj, Kanadi. U SAD je najpoznatiji po stripovima X-Men, Tarzan i Ratovi zvezda. Radi raznim tehnikama od občne olovke do panela u boji. Radio je i za francusku izdavačku kuću Delcourt, a od Ministarstva kulture Francuske nagrađen je Ordenom umetnosti i književnosti u rangu viteza za ukupan doprinos u širenju kulture u Francuskoj i u svetu.