Pocetna Društvo Radnici ne ostavljaju posao, nego poslodavce

Radnici ne ostavljaju posao, nego poslodavce

455
0
Podelite

U Užicu i Zlatiborskom okrugu prepoznatljivi smo kao sindikat i kod lokalnih samouprava i kod poslodavaca. Veoma često smo u posetama sindikalnim organizacijama kod poslodavca radi neposrednog uvida i rešavanja radničkih problema u kolektivu, a ne na ulici i kod sudskih organa-istakao je za „Vesti“ Dragovan Drašković, predsednik Saveza samostalnih sindikata za više opština Zlatiborskog okruga.

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) obeležava 120 godina postojanja i delovanja.Šta biste izdvojili kao najznačajnije u godini ovog velikogjubileja?

Najjača i najmasovnija sindikalna centrala u Srbija, pa ako hoćete i u regionu ove godine obeležava veliki jubilej 120 godina od osnivanja.Malo je institucija, a još manje organizacija koje imaju kontinuitet postojanja i delovanja kroz čitav 20. vek. I uprkos turbulentnom vremenu sindikat je uspeo da opstane i opravda svoje postojanje.

Savez je za ovih 120 godina ponekad slabio, češće rastao i jačao, a osnovni ciljevi nisu se mnogo promenili. Borba za prava zaposlenih, bolje zarade, za penzionu i zdravstvenu sigurnost, za bezbednost na radu… to je i sada osnova naših programskih načela.

Danas, kao reprzentativni sindikat značajan smo činilac u Socijalno ekonomskom savetu Republike Srbije u kreiranju zakonskih rešenja koja bi svakako značajno bila nepovoljljnija bez učešća sindikalnih predstavnika.Takođe, izgrađena je mreža kolektivnih ugovora koji na najneposredniji način štite interese zaposlenih.

Naravno da nismo zadovoljni, jer krizna vremena kakva su ova traže moderniju i efikasniju organizaciju, ali uz izgradnju jedinstva i jačanjem sindikalnog pokreta i rezultati će biti bolji.
Dodajmo, da je Savez samostalnih sindikata Srbije veoma uvažen partner u međunarodnim sindikalnim asocijacijama. Ali, ono na čemu značajno treba više raditi je informisanje i radnika i javnosti o značaju i ulozi.

Sakojimproblemimaradnici dočekuju 1.maj-Praznik rada?

Niske zarade i pad životnog standarda i permanentne krize izazvane što spoljnim, što unutrašnjim faktorom. Naravno da zarade i kvalitet života ne mogu biti na nivou visoko razvijenih zemalja, ali je naš stav da moraju biti veće. I to “biti veće”znači imati čvrste parametre kada su u pitanju kvalitet života, inflaciji, tržište rada, komunalne i druge obaveze. Takođe, mora se na stručan i ekonomski prihvatljiv način analizirati tržišni i finansijski položaj poslodavaca kojima bez obzira na sve ostaje najveći deo kolača. Jednostavno moramo razviti „refleks“ kod poslodavaca da firme bez obrazovanog, stručnog i zadovoljnog radnika nemaju budućnost.

Ceo intervju možete pročitati u „Vestima“ od 26.aprila 2023.godine.