Pocetna Društvo Godišnjica bombardovanja užičke pošte

Godišnjica bombardovanja užičke pošte

217
0
Podelite

Na današnji dan 1999. Godine po drugi put gađana je zgrada Pošte u centru Užica koja je do temelja srušena i bombama razoreni uređaji “Telekoma”.

U knjizi novinara i publiciste Đorđa Pilčevića “Tragično proleće” navodi se da su NATO avioni u 22,35 i 22,50 časova sa dva projektila pogodili zgradu Pošte na Trgu partizana i da su obe bombe MK-84 pogodile zgradu i potpuno je srušile.

– Usled razaranja došlo je do uništenja svih uređaja “Telekoma” zbog čega su van funkcije ostale sve telefonske centrale, pa je telefonski saobraćaj iz Užicasa svetom poptuno onemogućen – navodi se u knjizi. Podatak iz tog vremena jeste da je 18.000 telefona u Užicu rušenjem pošte zaćutalo, a u mesecima koji će usleditii Užičani su bili uskraćeni za osnovno ljudsko pravo-komunikaciju koje im je “Telekom” uz herojske napore svojih ekipa postepeno vraćao. U prvom momentu 500 telefona za najnužnije korisnike obezbeđeno je iz pošte u Sevojnu, Krčagovu, Turici i na Beloj Zemlji, svedočio je Milovan Petrović, tadašnji director užičkog “Telekoma”. Sigurno do kraja 1999, godine i mesecima kasnije telefonski saobraćaj u Užicu nije bio normalizovan. Mnogi korisnici telefonsku vezu dobili su tek krajem godine i to u vremenu kada gotovo nije postojala upotreba mobilnih telefona.

Mnogi objekti u bizini Pošte 8. maja pre 24 godine su pretrpeli oštećenja, nova zgrada “Telekoma”, Dom zdravlja, Narodno pozorište i Biblioteka, prodajni objekti, zgrada SUP-a i SUD-a stanovi i private kuće u blizini. Pilčević piše da se odmah posle pada prvog projektila okupilo tridesetak znatiželjnika koji se i pored upozorenja i molbe milicionara nisu udaljavali.

– U tom trenutku ponovo se nad Užicem začuo zvuk aviona, a zatim je pošta pogođena i drugim projektilom i odjeknula eksplozija i tek tada su se građani razbežali, Na svu sreću niko nije stradao niti povređen. Najsrećniji je ipak bio čuvar Pošte Aleksandar Lazarević, koji je u trenutku dva granatiranja bio van zgrade, na večeri – navodi se u knjizi “Tragično proleće ”koja svedoči o NATO  zločinima u užičkom kraju.

Prvo bombardovanje užičke Pošte bilo je 22. aprila iste godine.

Izvor: knjiga “Tragično proleće” i foto dokumetacija, arhiv komande Užičkog korpusa, SUP i Centra za obaveštavanje.