Pocetna Društvo Užički gimnazijalci sa pobede u Budimpešti

Užički gimnazijalci sa pobede u Budimpešti

771
0
Podelite
Foto: Užička gimnazija

Učenici Užičke gimnazije pobedili su na takmičenju dramskih predstava u Budimpešti izvođenjem predstave „Porodične priče“ Biljane Srbljanović.

Ovo je prvi put organizovano takmičenje u Gimnaziji „Nikola Tesla“ u Budimpešti. U finalu je učestvovalo pet gimnazija iz Srbije, a u konkurenciji su pored Užičke gimnazije bile Četrnaesta beogradska gimnazija sa Vračara, Zemunska gimnazija koja je bila u ulozi domaćina, škola iz Rače kragujevačke i Gimnazija Novi Kneževac. Ove gimnazije su uspele da obezbede plasman posle takmičenja u kome je prvo učestvovalo 38 gimnazija, zatim je izabrano osam, pa se takmičilo pet u Budimpešti.

– Bili smo jedinstveni po scenografiji koju smo u prikolici prevezli u Budimpeštu, a predstavljala je šahovsku tablu i figure. Taj jedinstveni prikaz je novo izvođenje ove predstave koja je doživela već bezbroj izvođenja, ali po rečima žirija na vrlo inovativan i drugačiji način-, rekla je profesorka Bojana Hadži-Jovanović.

Foto: Užička gimnazija

Sa zadovoljstvom ističemo da su rukovodstvo škole i direktorka prepoznali i podržali ovu dečiju ideju, jer je ona za ovu predstavu potekla od đaka, dodala je profesorka Irina Gudurić.

Pripremajući se za takmičenje profesorka Jovanović je navela -da su vežbali svakoga dana u svečanoj sali Gimnazije i u velikoj sali GKC-a. Znali smo da je naš budžet za predstavu znatno manji od budžeta beogradskih gimnazija, ali izgleda da je naša želja bila veća.

Foto: Užička gimnazija

Ona dodaje da im je veoma važno i što su đaci na časovima dramske sekcije vredno vežbali, bez telefona i drugih sredstava, družeći se međusobno, za šta se iz škole neprestano zalažu.

Biljana Grujičić, direktorka Užičke gimnazije ističe da kada je predsednica žirijaAleksandra Jelić,pozorišna reditelja saopštila da su pobedili pored oduševnjenja bilo je i suza.

– Mi smo se nadali pobedi, ali smo mislili da su beogradske gimnazije favorizovane i zbog većih materijalnih mogućnosti za ulaganja u opremu za predstave. Ovo je veliki uspeh naših učenika i nastavnika, tako da nam je cilj da i ovom pobedom ukažemo na potrebu otvaranja audio-scenskog odeljenja u našoj školi koje bi bilo i jedino u Zapadnoj Srbiji-naglasila je Grujičić.

Foto: Užička gimnazija

Predstavu u Budimšešti pratili su i predstavnici naše ambasade i ambasador u Ma-đarskoj. Posle pobede priređen je i prijem u Ambasadi Srbije u Budimpešti.

Posle osvajanja prvog mesta na takmičenju gimnazijalci imaju želju da predstavu „Porodične priče“ igraju pred svim užičkim srednjoškolcima ali i ostalom publikom.