Pocetna Kultura Izložba “Tokovi” Đorđa Stanojevića u galeriji Reflektor

Izložba “Tokovi” Đorđa Stanojevića u galeriji Reflektor

291
0
Podelite

U galeriji Reflektor u Krčagovu biće otvorena samostalna izložba “Tokovi” Đorđa Stanojevića. Otvaranje izložbe je u subotu, 27. maja u 19 časova.

ĐORĐE STANOJEVIĆ
Tokovi

U poslednjih pet godina radim seriju radova Tokovi. To je jedinstvo dokumentarnog materijala koji beleži procese nastanka umetničkog dela i slika-dokumenata. Dokumentarni materijal je u formi fotografije i videa. Slike su materijalni trag tog procesa.

Pokušavam, kroz tu metodologiju, spojiti prirodne sa umetničkim procesima. Sve radove radim ispod otvorenog neba u prirodi, bez obzira na vremenske prilike. Tako nastaju radovi koji su dijalog sa prirodom. U toj situaciji, slika postaje medij u pokidanoj vezi između čoveka i prirode.

Dijalog je ključna reč. On se, putem slike, ostvaruje sa prirodom. U tom dijalogu nastaje sadržaj slike. Taj proces dokumentujem kamerom.

Slika je, u procesu rada, u horizontalnom položaju, na zemlji. Koristim prirodne pigmente i medijume na platnu. Dejstvo prirodnih sila ne sputavam u tom procesu. Pratim ih. Tako nastaju tokovi.

Puštam ih da formiraju sliku. Pratim i usmeravam, poštujući ih, formiram sliku. Javlja se dijalektika između namere i slučajnosti koji postaju jedno. U tom procesu uvek se stiče novo znanje o svetu, energijama, tokovima…

Đorđe Stanojević (1974) je vizuelni umetnik i predavač. Osnovne, magistarske i doktorske studije završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Profesionalnu karijeru započeo 1999. godine, nakon završenih osnovnih studija. Do sada je imao 40 samostalnih i mnoge kolektivne izložbe u zemlji i inostranstvu. Redovni profesor je na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu. Osnivač je i umetnički direktor međunarodne platforme Nature & Art, koja se bavi povezivanjem prirodnih sa umetničkim procesima. Bavi se teorijom umetnosti, piše kritiku i eseje u oblasti likovnih umetnosti. Njegova dela su zastupljena u muzejima i privatnim kolekcijama u Srbiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Kini, Francuskoj, Španiji, Austriji, Nemačkoj, Holandiji, Kanadi, Italiji, Grčkoj, Švajcarskoj, Luksemburgu, Rumuniji, Mađarskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i Belgiji.

Izložba će biti otvorena za javnost od ponedeljka 29. maja do srede 7. juna. Ukoliko ste zainteresovani za posetu izložbe kontaktirajte nas putem e-mail adrese galleryreflektor@gmail.com