Pocetna Bajina Bašta Venci na spomen obeležja u Skelanima i Užicu

Venci na spomen obeležja u Skelanima i Užicu

632
0
Podelite

Delegacija Udruženja potomaka ratnika “Major Kosta Todorović” iz Užica položila je venac na spomen obeležja jednom od najvećih srpskih ratnika Prvog svetkog rata u Osnovnoj školi “Kosta Todorović” u Skelanima koja je obeležila 120 godina od pokretanja prve škole u ovom kraju.

Tom prilikom učenici i nastavnici priredili su svečanu akademiju, a u parku ispred škole održan je istorijski čas i položeno cveće. Delegaciju Užičana predvodio je potpredsednik udruženja Radiša Marjanović. Nastavu u ovoj školi trenutno pohađa 63 učenika od prvog do devetog razreda, naveo je Ljubimko Katanić, direktor škole. Ona je odškolovala veliki broj učenika koji su izrasli u priznate stručnjake i profesionalce.

Na spomen bistu Udruženje je povodom godišnjice rođenja majora Koste Todorovića koja se nalazi u malom parku ispred Komande položilo vence i odalo poštu junaku. Konstantin Kosta Todorović rođen je 19. maja 1882. godine u Užicu od oca Jevrema i majke Jelene. Rano ostaje bez oba roditelja.

Na početku Velikog rata Zlatiborski dobrovoljački odred imao je zadatak da se ubacuje u pozadinu neprijatelja na području gde žive Srbi na levoj obali Drine, organizuje pobune i dizanje ustanka u istočnoj Bosni i prikuplja obaveštajne podatke o neprijatelju. Sa svojima dobrovoljcima je u noći između 13 i14. avgusta 1914. godine prešao je na levu obalu Drine preko rečice Dervente i izbio na kosinu prema Đurđevcu i Klotijevcu.

U bitkama kod Srebrenice dobrovoljci Koste Crnog kako su ga zvali saborci potisnuli su Austrougare da bi 18. septembra 1914. godine ušli i zauzeli Srebrenicu o čemu Todorović izveštava komandu Srpske vojske. Pri daljem napredovanju Kosta Todorović biva ranjen u obe noge i sa njim i srpski dobrovoljac student iz Brčkog koji je došao iz Švajcarske da pomogne otadžbini Jovan Živanović koga je pogodio rafal dok je pokušavao da pomogne ranjenom komandiru. Žive i ranjene neprijatelj ih odvodi u centar Srebrenice gde je već bila pripremljena lomača gde su ih Austrougari žive spalili 27. septembra 1914. godine. Ostalo je zapisano da se iz plamena probijao Kostin glas koji je pevao srpsku himnu.